«Να είναι υποχρεωτική η κατάθεση του 50% της αποζημίωσης των βουλευτών»

Να γίνει υποχρεωτική και όχι εθελοντική η κατάθεση του 50% της αποζημίωσης των υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σχετικό κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Να είναι υποχρεωτική η κατάθεση του 50% της αποζημίωσης των βουλευτών»

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσης τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό.

Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης ζητάει από υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ τον μισό μισθό τους

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν.

Επιπλέον προτείνουμε η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».