Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Μανώλης Γλέζος. Πέθανε λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Το βιογραφικό του.

Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Μανώλης Γλέζος. Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Γλέζος τον Νοέμβριο είχε νοσηλευτεί στην εντατική του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).

Είχε εισαχθεί πριν από μερικές ημέρες, στις 17 Μαρτίου, στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και κατέληξε λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο Μανώλης Γλέζος, που είχε γεννηθεί στην Απείρανθο Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, τεράστια μορφή της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Δημοσιογράφος

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας «Αυγή». Ωστόσο γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές πεποιθήσεις του, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές περιπέτειες μέχρι την οριστική απαλλαγή του με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος μάλιστα πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ Ντε Γκωλ την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Τσίπρας: Χάσαμε τον άνθρωπο που ταπείνωσε τη σημαια του Χίτλερ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το χαμό του Μανώλη Γλέζου:

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής. Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: «Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ. Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί.

Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του. Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους. Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!».