Μακελειό στη Γάζα: 52 νεκροί, 900 τραυματίες (vid)

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της στυγερής καταστολής των διαδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας.

Μακελειό στη Γάζα: 52 νεκροί, 900 τραυματίες (vid)

Με τις διαδηλώσεις οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν την αντίθεσή τους για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ κατέχει παράνομα.

Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 8 παιδιά κάτω των 16 ετών, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα. Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι άλλοι 900 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, περίπου 450 από αυτούς από πραγματικές σφαίρες.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η τελετή εγκαινίων της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Με την τελετή αυτή υλοποιείται η πιο προκλητική ίσως απόφαση εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν καθώς η μεταφορά της πρεσβείας στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ συμπίπτει με την 70η επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και τη «Νάκμπα», τον διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων από τις πατρογονικές τους εστίες. Στη Γάζα τα μεγάφωνα καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα όταν θα περάσουμε τον φράχτη και θα πούμε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχθούμε να είμαστε πάντα υπό κατοχή», δήλωσε ο δάσκαλος στη Γάζα, Άλι, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του.

«Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει», είπε.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 'ενα 14χρονο αγόρι και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξάκι. Περίπου 500 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 200 από αληθινά πυρά, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Και αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά. ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον «πέντε τρομοκρατικών στόχων σε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Πηγή: Το Ποντίκι