Μίλησαν Τραμπ-Τζιπίνγκ για συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας κατά του κορονοϊού!

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι Κίνα και ΗΠΑ, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, «πρέπει να ενωθούν»

Μίλησαν Τραμπ-Τζιπίνγκ για συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας κατά του κορονοϊού!

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, «πρέπει να ενωθούν» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

Ο Σι φάνηκε να επιδιώκει κατευνασμό της έντασης, έπειτα από τις συνεχείς αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της πανδημίας.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μοιράζεται ανεπιφύλακτα τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της με τις ΗΠΑ» όσον αφορά τη συνεχιζόμενη μάχη, διαβεβαίωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου, ο Σι παρότρυνε τον Τραμπ να κάνει βήματα για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία.

Κατά την κινεζική διπλωματία, ο Σι επανέλαβε πως το Πεκίνο προτίθεται να βοηθήσει την Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει την πανδημία, την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη.

Το τελευταίο διάστημα, μαινόταν πόλεμος λέξεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο και πλέον έχει εξαπλωθεί απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη.

Ο Τραμπ και αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του, ίδως ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, προσάπτουν στην Κίνα ότι «απέκρυψε» στοιχεία και «παραπληροφόρησε» για τον ιό, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο.

Ο Σι επέμεινε ότι κινεζική κυβέρνηση είναι ανοικτή και απόλυτα διαφανής όσον αφορά τη συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας.

Από τη δική του πλευρά, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter πως στη συζήτησή τους με τον Σι εξέτασαν «πολύ λεπτομερειακά» την κατάσταση. Απέφυγε να χρησιμοποιήσει προσφιλείς του τελευταία διατυπώσεις που επέτειναν την οργή της κινεζικής ηγεσίας, για παράδειγμα τον όρο «κινεζικός ιός».

«Η Κίνα υπέμεινε πολλά και έχει πλέον κατανοεί βαθιά τον ιό», έγραψε ο Τραμπ. «Συνεργαζόμαστε στενά», διαβεβαίωσε ο Aμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας «μεγάλο σεβασμό» για τις προσπάθειες του Πεκίνου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ