Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου (27/3) - Δ΄ Χαιρετισμοί, γιορτάζουν οι Φιλητός, Φιλήτα, Φιλήτη, Λυδία, Λήδα, Λύδα, Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδών, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα, Ματρώνα, Ματρόνα.

H 27η Μαρτίου είναι η 87η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Ανατολή ηλίου στην Αττική στις 06:17 και δύση ηλίου στις 18:43 με διάρκεια ημέρας 12 ώρες και 26 λεπτά. Σελήνη 2,7 ημερών.

Σήμερα, είναι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
    Eτήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.
    Κάθε χρόνο ένας άνθρωπος του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο είθισται να διαβάζεται στα θέατρα πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Το φετινό μήνυμα (2020) υπογράφει ο Πακιστανός θεατρικός συγγραφέας Σαχίντ Ναντίμ και έχει ως εξής:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις: Ισχυροί άνεμοι, θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα

Το Θέατρο ως Βωμός

Στο τέλος μιας παράστασης ενός έργου για τον Ποιητή Σούφι, Μπουλέχ Σαχ από το Θέατρο Ajoka, ένας ηλικιωμένος άντρας συνοδευόμενος από ένα νεαρό αγόρι πλησίασε τον ηθοποιό που έπαιζε τον ρόλο του σπουδαίου Σούφι, «Ο εγγονός μου δεν είναι καλά, θα μπορούσατε σας παρακαλώ να τον ευλογήσετε;» Ο ηθοποιός εκπλάγηκε και είπε, «Δεν είμαι ο Μπουλέχ Σαχ, είμαι απλώς ένας ηθοποιός που παίζει αυτόν τον ρόλο». Ο ηλικιωμένος είπε, «Γιε μου, δεν είσαι ηθοποιός, είσαι η μετενσάρκωση του Μπουλέχ Σαχ, η Αβατάρα του». Αίφνης, μας αποκαλύφθηκε μια ολάκερη καινούρια έννοια του θεάτρου όπου ο ηθοποιός γίνεται η μετενσάρκωση του ρόλου που παίζει.

Η εξερεύνηση ιστοριών όπως αυτής του Μπουλέχ Σαχ, και υπάρχουν τόσες πολλές σε όλες τις κουλτούρες, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ μας, των θεατρικών δημιουργών και ενός ανεξοικείωτου αλλά ενθουσιώδους κοινού. Όταν ερμηνεύουμε στη σκηνή, ορισμένες φορές παρασυρόμαστε από τη δική μας φιλοσοφία για το θέατρο, από το ρόλο μας ως προάγγελοι της κοινωνικής αλλαγής και αφήνουμε πίσω μια μεγάλη μερίδα της μάζας. Κατά την ενασχόλησή μας με τις προκλήσεις του παρόντος, αποστερούμε τους εαυτούς μας από τις δυνατότητες μιας βαθιά συγκινητικής πνευματικής εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει το θέατρο. Στον κόσμο του σήμερα όπου η μισαλλοδοξία, το μίσος και η βία ακολουθούν ανοδική πορεία και ο πλανήτης μας βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να αναπληρώσουμε την πνευματική μας δύναμη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την απάθεια, το λήθαργο, την απαισιοδοξία, την απληστία και την αδιαφορία προς τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, προς τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Το θέατρο έχει ρόλο, έναν ευγενή ρόλο, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση της ανθρωπότητας ώστε να ανυψώσει τον εαυτό της από αυτή την κατάβαση προς την άβυσσο. Μπορεί να ανυψώσει τη σκηνή, τον παραστατικό χώρο, σε κάτι ιερό.

Στη Νότιο Ασία, οι καλλιτέχνες αγγίζουν με ευλάβεια το πάτωμα της σκηνής προτού πατήσουν πάνω σ’ αυτό, μια αρχαία παράδοση όπου το πνευματικό και το πολιτισμικό συνυφαίνονται. Είναι καιρός να ανακτήσουμε αυτή τη συμβιωτική σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, παρελθόντος και μέλλοντος.

Η θεατρική δημιουργία μπορεί να γίνει μια ιερή πράξη και οι ηθοποιοί μπορούν πράγματι να γίνουν οι αβατάρες των ρόλων που παίζουν. Το Θέατρο έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας βωμός και ο βωμός ένας παραστατικός χώρος.

Μετάφραση του αγγλικού πρωτότυπου: Γιόλα Κλείτου
Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ)

  • Διεθνής Ημέρα Ουίσκι
    Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου δημοσιογράφου και συγγραφέα βιβλίων για την μπύρα και το ουίσκι Μάικλ Τζάκσον (1942-2007).

Η πρωτοβουλία ανήκει σε συναδέλφους του, τού ειδικού Τύπου και πρωτογιορτάστηκε το 2009, κατά την διάρκεια ενός φεστιβάλ ουίσκι στην βόρειο Ολλανδία.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην γιορτή του δημοφιλούς ποτού ενθαρρύνονται να πιούν ένα ποτήρι ουίσκι και να καταθέσουν τον οβολό τους στην μάχη για την καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον, που ήταν η αιτία θανάτου του

  • Εθνική Ημέρα της Ισπανικής Παέγια στις ΗΠΑ.
    Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά η παέγια μεγειρεύεται στο ύπαιθρο σε φωτιά από ξύλα και τρώγεται από το τηγάνι.

Η εκκλησία εορτάζει και τιμά:

  • Δ΄ Χαιρετισμοί
  • Ματρώνης της εν Θεσσαλονίκη (†γ΄-δ΄αι.)
  • Φιλητού του συγκλητικού, Λυδίας της συζύγου και των τέκνων των Θεοπρεπίου και Μακεδόνος
  • Αμφιλοχίου του δουκός και Κρονίδου του κομενταρησίου
  • Βαρουχίου και Ιωάννου
  • Προφήτου Ανανίου
  • Οσίων Παύλου Σημειοφόρου, επισκόπου Κορίνθου (†950), Ευτυχίου και Κηρύκου του εν Άπρω
  • Εφραίμ, αρχιεπισκόπου Ροστόβ της Ρωσίας
  • Αγίου Αμβροσίου, πατριάρχου Γεωργίας