Προσαλίκας: «Αν νοσήσουν 30.000 ηλικιωμένοι στα γηροκομεία, δεν θα αντέξουν τα νοσοκομεία»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδος, Στέλιος Προσαλίκας, εξέφρασε τον φόβο του για την κατάρρευση των νοσοκομείων αν νοσήσουν οι 30.000 ηλικιωμένοι στα γηροκομεία.

Προσαλίκας: «Αν νοσήσουν 30.000 ηλικιωμένοι στα γηροκομεία, δεν θα αντέξουν τα νοσοκομεία»

«Περίμενα πως όταν γεράσω θα έχω χρόνο να ηρεμήσω. Δεν περίμενα πως δεν θα υπάρχει χώρος να αναπνεύσω και λίγος χώρος για να ζήσω». Τα συγκλονιστικά λόγια ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου μηχανοδηγού τρένων στο Μιλάνο λίγο πριν πεθάνει ηχούν στα αφτιά των γιατρών.

Είναι τα ίδια λόγια που ψελλίζουν χιλιάδες ηλικιωμένοι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και εν μέσω κυνικών παραδοχών του νοσηλευτικού προσωπικού σε Ιταλία και Ισπανία πως βασικό κίνητρο για να δοθεί μηχανική υποστήριξη είναι η ηλικία του ασθενή.

Μοιραία οι ηλικιωμένοι που προέρχονται από τα γηροκομεία δεν γίνονται δεκτοί ή δεν έχουν τύχη νοσηλείας, καθώς οι μηχανικές μονάδες υποστήριξης δεν επαρκούν για όλους και δίνεται προτεραιότητα στους νεότερους ασθενείς. Το πλάνο είναι να μένουν στα γηροκομεία οι ασθενείς με κορονοϊό, αλλά επί του παρόντος σε Ιταλία και Ισπανία κάνουν αναφορές για γηροκομεία «σφαγεία», όπου έχουν μολυνθεί πολλοί ηλικιωμένοι αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό τροφοδοτώντας την αλυσίδα θανάτου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδος, Στέλιος Προσαλίκας, μίλησε στο ethnos.gr και στον Κώστα Ασημακόπουλο και έδωσε ανάγλυφα τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού συνδέεται άμεσα με τη λειτουργικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

«Το μεγάλο μας στοίχημα»

«Τα περίπου 200 ιδρύματα που έχουμε στην Ένωσή μας φιλοξενούν περίπου 30.000 ηλικιωμένους. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν νοσήσουν. Αν θα πρέπει να διακομιστούν στα νοσοκομεία, θα πέσει το σύστημα υγείας. Και μικρότερο αριθμό να υπολογίσουμε, πάλι δεν θα αντέξουν οι υποδομές στα νοσοκομεία. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους».

«Εχουμε κινητοποιηθεί νωρίτερα»

Στις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανάρτησε μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία, αλλά όπως είπε ο κ. Προσαλίκας έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πολλές μέρες πριν: «Υπήρξε μέριμνα και οδηγίες σε όλα τα γηροκομεία από την κυβέρνηση. Εμείς όμως πολύ νωρίτερα είχαμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Καταρχάς απαγορεύονται οι επισκέψεις συγγενών. Απαγορεύονται εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στο προσωπικό μας και λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα προστασίας. Θερμομετρούνται και οι εργαζόμενοι, ενημερώνονται για τον κορονοϊό».

«Όλα εξαρτώνται από το προσωπικό μας»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη υλικών προστασίας και η αποστείρωση του προσωπικού που εργάζεται στα γηροκομεία: «Έχουμε 20.000 εργαζομένους στα γηροκομεία. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τον κορονοϊό έξω από τις μονάδες. Ακολουθούμε αυστηρά πρωτόκολλα. Εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε το προσωπικό, αλλά και αυτοί είναι άνθρωποι και έχουν προσωπική και οικογενειακή ζωή. Αύριο το πρωί θα ασχοληθώ πάλι με αυτό το θέμα όπως και με το θέμα των προμηθειών με μάσκες, γάντια και άλλα προστατευτικά υλικά, τα οποία έχουν επιταχθεί και πλέον μπορούμε να βρούμε σε υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά. Τα έχουμε ανάγκη όμως. Εάν σπάσει η δική μας αλυσίδα, το πρόβλημα θα περάσει στα νοσοκομεία μας».

«Ένα τάμπλετ για κάθε ηλικιωμένο»

Ο Στέλιος Προσαλίκας τόνισε πως κομβικό ρόλο παίζει η ψυχολογική υποστήριξη τόσο του προσωπικού όσο και των ηλικιωμένων: «Το νοσηλευτικό προσωπικό στα γηροκομεία θα περάσει δύσκολες και κρίσιμες μέρες. Πρέπει να έχει υψηλό ηθικό και καλή φυσική κατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνει και διπλοβάρδιες. Για αυτό ζήτησα από την κυβέρνηση να τους συμπεριλάβει μέσα στις ομάδες που θα έχουν ευνοϊκά μέτρα στήριξης. Επίσης και οι ηλικιωμένοι θα περάσουν δύσκολα. Δεν αντέχεται η μοναξιά, δεν αντέχεται να μην έχεις έναν δικό σου άνθρωπο στο πλευρό σου. Για τον λόγο αυτόν έχουμε ξεκινήσει ένα πλάνο να έχουν όλοι τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα για να επικοινωνούν μέσω βίντεο και σκάιπ. Δυσκολεύονται ορισμένοι, αλλά δεν έχουν άλλη λύση και δεν θέλουμε να μείνει κανείς μόνος του».

«To plan Β προβλέπει νοσηλεία στα γηροκομεία»

Στην περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα ο κ. Προσαλίκας και ως πρώην προπονητής του βόλεϊ ξέρει από εναλλακτικά πλάνα: «Είμαστε έτοιμοι και για δύσκολα σενάρια. Αν φτάσουμε σε σημείο να γεμίσουν από πολίτες τα νοσοκομεία μας και να μη δέχονται ηλικιωμένους όπως στην Ιταλία, δημιουργούμε χώρους μέσα στα γηροκομεία. Για αυτό έχω ζητήσει να μην κάνουν άλλες εισαγωγές. Για να έχουμε ελεύθερους χώρους και να μετατρέψουμε ένα ξεχωριστό μέρος για τη νοσηλεία ασθενών».

«Πρώτη μέριμνα ιατρικά υλικά και προσωπικό»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας έχει καθημερινά στενή συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Λουκία Κεφαλογιάννη, στην οποία αναφέρει τα προβλήματα για να δρομολογηθούν λύσεις: «Μέχρι στιγμής έχουμε άψογη συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη. Το τμήμα της μου δίνει λύσεις ή μεταφέρει άμεσα τα αιτήματά μας. Εάν μου ζητηθεί από την κυβέρνηση το πλάνο δράσης μας, είμαστε και εκεί έτοιμοι. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της επιδημίας. Ελήφθησαν πολύ νωρίς τα μέτρα και έχουμε όλοι τον έλεγχο. Βέβαια αυτά σας λέω απόψε 25 Μαρτίου που έχουμε τα σημερινά δεδομένα. Θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα στις φροντίδες της να δει και το νοσηλευτικό προσωπικό των γηροκομείων αλλά και την τροφοδοσία μας με ιατρικό υλικό για να έχουμε δυνατές μεγάλες αντιστάσεις σε βάθος χρόνου και να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το γενικό σύστημα υγείας».

Πηγή: ethnos.gr