Γιατί εξαπλώθηκε ο κορονοϊός στον Εχίνο Ξάνθης και μπήκε σε καραντίνα η περιοχή

Αστυνομία και Πυροσβεστική θα κάνουν την τροφοδοσία στον Εχίνο Ξάνθης, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και δεν θα μπορούν να βγουν για κανέναν λόγο. Εισαγόμενος ο κορονοϊός από Ολλανδία, Γερμανία, με αποτέλεσμα την καραντίνα.

Γιατί εξαπλώθηκε ο κορονοϊός στον Εχίνο Ξάνθης και μπήκε σε καραντίνα η περιοχή

Στους 23 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Μέχρι χθες που έγινε η ενημέρωση οι νεκροί ήταν 21.

Η εξάπλωση του ιού στη χώρα έχει προκαλέσει σειρά μέτρων για την προστασία των πολιτών, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, να προχωρά σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μετά την είδηση του θανάτου ενός ακόμη ηλικιωμένου στην Ξάνθη ήρθε και ο δεύτερος νεκρός, μάλιστα ήταν 46 ετών άνδρας αξιωματικός, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων στον Εχίνο, στα Πομακοχώρια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως προχωρά σε περιορισμό των κατοίκων στην περιοχή, χωρίς καμία εξαίρεση μετακίνησης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κορονοϊός είναι εισαγόμενος από κατοίκους που εργάζονται σε Ολλανδία, Γερμανία ως εποχιακοί με τρίμηνες συμβάσεις, ιδιαίτερα σε θερμοκήπια. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν μεμονωμένα στα σπίτια τους προτού η κυβέρνηση εξαγγείλει μέτρα για τον κορονοϊό, δεν ελέχθησαν κατά την άφιξή τους και ο ιός εξαπλώθηκε στον Εχίνο και στην ευρύτερη περιοχή, στα Πομακοχώρια.

Είναι η τρίτη περιοχή (μετά τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά της Κοζάνης) όπου η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο για δύο εβδομάδες, καθώς ο φόβος για την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη. Ο ηλικιωμένος που απεβίωσε χθες το μεσημέρι στην Ξάνθη ήταν το 21ο θύμα, με την περιοχή του Εχίνου να είναι από τις 6:00 χθες το απόγευμα σε πλήρη καραντίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και δεν θα μπορούν να βγουν για κανέναν λόγο. Ωστόσο, προκειμένου να γίνει η τροφοδοσία στους κατοίκους της περιοχής τις επόμενες δύο εβδομάδες, επιστρατεύονται η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που θα φροντίσουν να προμηθευτούν τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε χθες τους κατοίκους της Ξάνθης να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι υψηλότατος. Στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.