Πιθανή παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου!

Είναι πιθανή η παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου, όπως είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Πιθανή παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου!

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να παραταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου, όπως αποκάλυψε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Όλα κρίνονται από τη συμπεριφορά των πολιτών», τόνισε, συμπληρώνοντας πάντως ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει ανταποκριθεί θετικά και ότι υπάρχει μια πρωτοφανής συστράτευση κράτους και κοινωνίας προς την κατεύθυνση να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό, όπως είπε χαρακτηριστικά και στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Aναλυτικά η ενημέρωση

«Το πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο είμαστε όλοι εμείς. Ο καθένας ξεχωριστά. Ο ιός δεν διασπείρεται από μόνος του. Εμείς τον διασπείρουμε με ανεύθυνες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τόσο τις ευπαθείς ομάδες, όσο και τον γενικό πληθυσμό. Η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοπεριορίστηκε συνειδητά και επέδειξε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η κυβέρνηση» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δυστυχώς, υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές, που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για τη μη διασπορά του ιού και οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας.

«Πρέπει να γνωρίζουν οι συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες ότι ο κόπος τους δεν πάει χαμένος κι ότι το μέτρο που ακολουθείται σε όλες τις αποφάσεις είναι ο σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο, με πρώτο κριτήριο την διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτή την ώρα υπάρχει μια πρωτοφανής συστράτευση κράτους και κοινωνίας, καθώς οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανόνες και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε» υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι στόχος των νέων αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα, είναι να «κλείσει» κάθε κερκόπορτα στο κακό.

Αναφέρθηκε στην απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στις 6:00 το πρωί και αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. «Επιπλέον, από σήμερα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Επισήμανε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών και η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν, όπου χρειάζεται, στο ελεγκτικό έργο.

Αναφερόμενη στη βεβαίωση κίνησης σημείωσε ότι δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων και εξήγησε: «Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β΄ με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού τους, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης, στην οποία πρέπει να δηλώνονται τα απαραίτητα στοιχεία που περιλαμβάνει και η έντυπη βεβαίωση».

«Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό, όμως, πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σταματούν οι πτήσεις από Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία

Επιπλέον αναφέρθηκε στους νέους περιορισμούς που ισχύουν από σήμερα και αφορούν τον προσωρινό περιορισμό μέχρι τις 15.4.2020 της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή. «Επιπλέον, απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού» είπε και προσέθεσε ότι επίσης, περιορίζεται μέχρι τις 15.4.2020 η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Περιορισμός της κίνησης στα ΚΥΤ

Για τον περιορισμός της κίνησης στα ΚΥΤ υπογράμμισε ότι «περιορίζεται αυστηρά η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ (μέχρι τις 21.4.2020), αυστηρά εντός της αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ. Δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Σε περιπτώσεις, που δεν διατίθενται μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα είναι και ο συνήθης τρόπος μετακίνησης, η μεταφορά θα γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού. Όπου δεν διατίθενται, επιτρέπεται η έξοδος ως εκατό ατόμων την ώρα σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού».

Εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας

Αναφερόμενη στο ενίσχυση του συστήματος υγείας είπε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενισχύεται με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

«Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές. Το εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο Σύστημα Υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Από σήμερα βρίσκεται στον «αέρα» η διαδικτυακή πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας στο ethelontes.gov.gr. Σε αυτήν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής» προσέθεσε η κ. Πελώνη.

Πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είπε ότι αύριο στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού και βασικές εισηγήσεις θα κάνουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς.