Κορονοϊός: «Έχετε δει κάποιον να πασχίζει να πάρει την τελευταία αναπνοή;»-Μαρτυρία Βρετανού γιατρού

Συγκλονίζει η μαρτυρία γιατρού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού στη Βρετανία.

Κορονοϊός: «Έχετε δει κάποιον να πασχίζει να πάρει την τελευταία αναπνοή;»-Μαρτυρία Βρετανού γιατρού

Συγκλονίζει η μαρτυρία γιατρού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού στη Βρετανία: «Έχετε δει κάποιον να πασχίζει να πάρει την τελευταία του αναπνοή; Δεν ξεχνάτε ποτέ τη φρίκη» λέει, περιγράφοντας πόσο απροετοίμαστοι ένιωθαν γιατροί και νοσηλευτές, πόσο τρομοκρατημένοι ήταν οι ασθενείς, πόσο βασανιστικός ήταν ο θάνατος για κάποιους.

Τη μαρτυρία του φιλοξενεί η Daily Mail σχολιάζοντας πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών διέψευσαν όσους σκέφτηκαν πως η Βρετανία και το σύστημα υγείας ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.

Ο γιατρός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της φονικής πανδημίας, περιγράφει τη στιγμή που ο Covid-19 «χτύπησε» νοσοκομείο του Λονδίνου – και πώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές παρακολουθούσαν αβοήθητοι, καθώς οι ασθενείς πέθαιναν βασανιστικά…

Η συγκλονιστική μαρτυρία

«Έχετε δει ποτέ κάποιον να πασχίζει για την τελευταία του ανάσα; Εκείνοι που το έχουν βιώσει δεν ξεχνούν ποτέ τη φρίκη. Θα ήθελα να ξεχάσω όλα τα πρόσωπα του θανάτου που είδα την περασμένη εβδομάδα», ξεκινά την αφήγησή του ο γιατρός του NHS.

«Το βλέμμα του πανικού σε κάθε πρόσωπο, ο βραχνός ήχος που κάνουν οι άνθρωποι καθώς προσπαθούν απεγνωσμένα και αποτυγχάνουν να πάρουν οξυγόνο στους πνεύμονές τους. Αυτό δεν σας αφήνει.

Είμαι γιατρός για περισσότερο από μια δεκαετία. Νόμιζα ότι τα έχω δει όλα αλλά τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για την τρομοκρατία που θα μπορούσε να εξαπολύσει ο κορονοϊός:

Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου όταν άρχισε ο εφιάλτης. Ειδοποιήθηκα ότι είχε φτάσει ένας ασθενής γύρω στα 70 με τον Covid-19, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπάει.

Αυτό που είδα όταν έφτασα ήταν ο πανικός. Το προσωπικό, χωρίς καμιά δική του υπαιτιότητα, ήταν διστακτικό για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουμε.

Ήταν μια πρώιμη ένδειξη για το πόσο ανεπαρκώς προετοιμασμένοι είμαστε ως χώρα για την αντιμετώπιση αυτού του ιού.

Οι προσπάθειές μας να σώσουμε τον ασθενή ήταν μάταιες.

Μαζί με δύο νοσοκόμες, έναν ανώτερο γιατρό και έναν αναισθησιολόγο, ήμασταν ανίσχυροι καθώς ο Covid-19, βασάνιζε σκληρά το θύμα του ακριβώς μπροστά μας.

Πάσχιζε να αναπνεύσει… μπορούσα να δω τον τρόμο στα μάτια του. Ήξερε», λέει ο γιατρός.

«Είμαστε απροετοίμαστοι»

Σημειώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, παρά τα χρόνια εμπειρίας τους, ήταν φοβισμένοι και τονίζει ότι το νοσοκομείο δεν ήταν τελικά προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό.

Λίγες ώρες πριν τον πρώτο θάνατο, αναδιαρθρώθηκαν οι θάλαμοι για να «αντέξουν» τους τεράστιους αριθμούς πασχόντων. Παρόλα αυτά το νοσοκομείο κατακλύστηκε από ασθενείς.

«Λίγο μετά τον πρώτο θάνατο που είδα, κλήθηκα να πάω σε ένα ασθενή, που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για κάτι εντελώς άσχετο και τώρα, ήταν σαφές ότι είχε νοσήσει από κορονοϊό εδώ, στο σημείο που πίστευε ότι θα τον βοηθούσαμε να γίνει καλύτερα» λέει ο γιατρός συνεχίζοντας:

«Κοίταγα στον θάλαμο. Ο ασθενής ήταν περιτριγυρισμένος από άλλα κρεβάτια γεμάτα ασθενείς, καθώς και από νοσηλευτές και γιατρούς που δεν προστατεύονταν.

(…) Σχεδόν ταυτόχρονα οι πάσχοντες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και με κάθε νέα ανακάλυψη άκουγα την εσωτερική μου φωνή να κραυγάζει «Όχι, όχι, όχι, όχι. Σε παρακαλώ Θεέ μου, όχι».

Είναι πολύ χειρότερο από τη γρίπη

Ο γιατρός σημειώνει ότι ο Covid19, είναι πολύ χειρότερος από την εποχική γρίπη καθώς εκτός από την πολύ πιο επιθετική πνευμονία που μπορεί να προκαλέσει, έχει την ικανότητα να εξαπλωθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

«Έχασα τον αριθμό των περιπτώσεων που βρήκα τους πάσχοντες σε διαφορετικούς θαλάμους. Κάθε ελπίδα που είχαμε να διατηρήσουμε τους ασθενείς με Covid-19 ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, εξανεμίστηκε καθώς διαρκώς εμφανίζονταν νέοι πάσχοντες» λέει χαρακτηριστικά, θίγοντας και το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου, αλλά και των ελλείψεων προσωπικού.

«Θα μπορούσα να είμαι ένας σιωπηλός δολοφόνος»

«Είμαι ασυμπτωματικός, αλλά έχω εκτεθεί στον κορονοϊό συχνά. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να το μεταφέρω, όπως και οι περισσότεροι γιατροί σε όλη τη χώρα.

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό ώστε κάποιος από εμάς να αυτοαπομονωθεί πριν εμφανίσει συμπτώματα.

Για πρώτη φορά στην καριέρα μου πρέπει να αντιμετωπίσω τον φόβο ότι ως γιατρός θα μπορούσα να είμαι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να αποκλείσω αυτόν τον φόβο και απλά να συνεχίσω».

«Δεν είναι εφιάλτης – Είναι η πραγματικότητα»

«Προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, έγινε φανερό ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα πράγματα για να σταματήσουμε την εξάπλωση αυτού του επιθετικού και αδυσώπητου ιού.

Πολλοί ασθενείς απλά δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και τις μάσκες οξυγόνου και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το απλά να τους κάνουμε να νιώθουν «άνετα».

Ακόμη και με τη μορφίνη για το μούδιασμα του πόνου, οι θάνατοι ήταν βασανιστικοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εύχομαι να ξεχάσω την περασμένη εβδομάδα, να προσποιούμαι ότι είναι ένας εφιάλτης. Αλλά δεν είναι. Είναι πλέον η νέα μας πραγματικότητα».

«Κάνουμε το Θεό»

«Ο ιός έχει αναγκάσει τους γιατρούς να κάνουν το Θεό», λέει ο γιατρός εξηγώντας ότι ήδη πρέπει να απαντηθεί το ηθικό δίλημμα: ποιος θα σωθεί και ποιος θα πεθάνει.

«Για τέτοιου είδους αποφάσεις χρειάζεται χρόνος. Όμως όλα έγιναν πολύ γρήγορα, μέσα σε μια εβδομάδα… Κανείς γιατρός δεν πρέπει να επιλέγει μεταξύ ασθενών… Όμως τώρα δεν έχουμε επιλογή».

Ο γιατρός αναφέρει ότι μόλις ένας ασθενής βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση, έχει μόνο λίγες ώρες ζωής, κάτι που είναι δύσκολο να το πεις στους συγγενείς του.

«Πολλές φορές αυτή την εβδομάδα, οι οικογένειες δεν αποδέχονται τη μοίρα των αγαπημένων τους και μας παρακαλούσαν να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τον ιό. Αυτές οι συζητήσεις παραμένουν μαζί σου.

Υπάρχουν τώρα περίπου 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νοσοκομείο, αλλά υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να είναι πολλές φορές περισσότερο από αυτό. Βρισκόμαστε σε σημείο που δεν υπάρχει χώρος για να θεραπεύσουμε αυτούς που υποφέρουν. Και αυτό είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου».

«Δεν έχουμε καν προστατευτικό ρουχισμό»

Ο γιατρός καταγγέλλει ότι υπάρχουν τεράστια κενά στα μέτρα ατομικής προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Δεν έχουμε καν αρκετό προστατευτικό ρουχισμό. Για κάποιο άγνωστο λόγο, μας είπαν ότι είναι καλό να φοράμε μια χειρουργική μάσκα με κενά αέρα και όχι μια μάσκα πλήρους προστασίας με σύστημα φίλτρου αέρα, πλαστική ποδιά και ζευγάρι γάντια».

Σε μία εβδομάδα θα είμαστε σαν την Ιταλία

Πολλοί είδαν τις τρομακτικές σκηνές που έρχονται από τα υπερβολικά υπερφορτωμένα νοσοκομεία της Ιταλίας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο, στο άμεσο μέλλον» προειδοποιεί ο γιατρός.

«Μην έχετε αυταπάτες. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο.

Πόσο χειρότερο θα γίνει; Τρέμω να το σκεφτώ» καταλήγει ο γιατρός.

Πηγή: in.gr