Στην καταπολέμηση του κορονοϊού οι αερολιμενικοί, σε πτήσεις και αεροδρόμια

Το σχεδιασμό για την καταπολέμηση του κοροναϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων στα αεροδρόμια της χώρας, υλοποιούν οι αερολιμενικοί.

Στην καταπολέμηση  του κορονοϊού οι αερολιμενικοί, σε πτήσεις και αεροδρόμια

Ήδη έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και οι αερολιμενικοί ελέγχουν την τήρηση των μέτρων προστασίας και περιορισμού από τον κοροναϊό αλλά και το χειρισμό των πιθανών κρουσμάτων καθώς τα αεροδρόμιο αποτελούν χώρους υψηλής επικινδυνότητας για τη διασπορά του ιού.

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου των Αερολιμενικών σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί τα μέλη του, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την λήψη μέτρων και την εποπτεία των διαδικασιών των αερολιμένων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις έχουν τα εξής καθήκοντα:

Τον έγκαιρο σχεδιασμό και την αποτελεσματική πρόληψη των λοιμώξεων μέσω ενημέρωσης για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού και των επιβατών.
Την αντιμετώπιση και τον χειρισμό ύποπτου κρούσματος από τον κοροναϊό.
Αφού εκπονήθηκε κεντρικά ο σχεδιασμός από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και την Διοίκηση της ΥΠΑ με βάση την ΠΝΠ της 14/03/2020 και την από 10/02/2020 οδηγία της EASA προς τις Εθνικές Αεροπορικές Αρχές, ζητήθηκε ο καθημερινός έλεγχος τήρησης των ανακινούμενων μέτρων από τις κατά τόπους Αερολιμενικές Αρχές των αεροδρομίων. Δηλαδή, για το προσωπικό του Αερολιμενικού Ελέγχου των Αεροπορικών Αρχών προβλέπεται:

Παρακολούθηση του σχεδίου δράσης από ΕΟΔΥ (ειδικότερα παραρτήματα 9,10,11) και εάν ο Φορέας Λειτουργίας αερολιμένα εναρμονίζεται με αυτά.
Παρακολούθηση οδηγιών από Διοίκηση ΥΠΑ και εάν αυτές τηρούνται από Φορέα Λειτουργίας αερολιμένα, Φορέα επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, Παρόχου υπηρεσιών ασφαλείας αερολιμένα και λοιπές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός αερολιμένα.
Ειδοποίηση και συντονισμός ΕΚΑΒ, Αερουγειονομίου Αερολιμένα, Αεροπορικής Εταιρείας, Φορέα επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και Παρόχου υπηρεσιών ασφαλείας αερολιμένα για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη μετάβαση του ύποπτου κρούσματος στον προσωρινό χώρο απομόνωσης του αερολιμένα ή απευθείας στο κατάλληλο νοσοκομείο.

Διενέργεια έρευνας για τη διαπίστωση των χώρων στον αερολιμένα όπου κινήθηκε το ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.
Διενέργεια έρευνας και αναζήτηση στοιχείων από αεροπορική εταιρεία για τον εντοπισμό των ονομάτων των επιβατών που ταξίδεψαν πλησίον της θέσης στάθμευσης του ύποπτου κρούσματος κοροναϊού.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο, αποφασίζεται η κράτηση αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ύποπτο κρούσμα από τον κοροναϊό μέχρι ικανοποιητικής απολυμάνσεως.
Έλεγχος για τη διαπίστωση ότι κανένας επιβάτης δεν έχει επιβιβασθεί εντός αεροσκάφους για περισσότερο από 30 λεπτά χωρίς κατάλληλο εξαερισμό.

Έλεγχο χρήσης μάσκας και γαντιών μιας χρήσης από το προσωπικό που συναλλάσσεται με το κοινό και επαρκή προμήθεια υγειονομικού υλικού.

Έλεγχος του υποχρεωτικά μειωμένου κατά το ήμισυ αριθμού επιβατών ανά λεωφορείο πίστας για τη μεταφορά επιβατών από το αεροσκάφος στον αεροσταθμό.
Χειρισμός δικαιωμάτων επιβατών σε πτήσεις που ακυρώνονται.
Συναλλαγή άμεση με το κοινό για περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης.
Εξυπηρέτηση του κοινού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνων.
Έλεγχος για γενικό περιορισμό κινήσεων και συνάθροισης υπαλλήλων εντός των χώρων εργασίας στον αερολιμένα.


Έλεγχος για εντατικοποίηση καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων και κυρίως κρίσιμων σημείων όπως ο χώρος ελέγχου επιβατών.
Έλεγχος λήψης μέτρων καθαριότητας προσωπικής υγιεινής και διαθεσιμότητα ειδών υγιεινής για το προσωπικό.


Μέριμνα για γενική μείωση μεταφοράς εγγράφων για έλεγχο, έγκριση ή υπογραφή και με χρήση άλλων μέσων (π.χ. ηλεκτρονικών).
Έλεγχος περιορισμού καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων.
Σύνταξη απαντητικών επιστολών σε αιτήματα πραγματοποίησης πτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του προβλήματος του κοροναϊού.

Προκειμένου να ανταποκριθεί το προσωπικό σε αυτούς τους επιπλέον ελέγχους έκτακτης ανάγκης, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επέβαλε το μέτρο της προσωρινής αναστολής όλων των κανονικών αδειών. Επιπλέον, παρ’ όλη την γενικότερη αναστολή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Υπηρεσίας, όπως αναφέρει ο σύλλογός τους, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό, να γίνουν οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις για την ασφάλεια των πτήσεων μέσω προσωρινών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.

Πηγή:tvxs.gr