Ο εγκλεισμός της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β' - Δείτε το κάστρο του Ουίνδσορ (vid)

Δείτε το κάστρο του Ουίνδσορ, στο οποίο απομoνώθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' - Το μεγαλύτερο παλάτι της Ευρώπης, όπου περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εκεί.

Ο εγκλεισμός της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β'  - Δείτε το κάστρο του Ουίνδσορ (vid)

Η βασίλισσα ακολουθεί κι αυτή τη συμβουλή #menoumespiti. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Επισκέπτεται και βασίλισσες. Κι επειδή η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β είναι 93 ετών και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, 98 ετών, ο εγκλεισμός τους είναι επιβεβλημένος.

Όχι, όμως στο πολυσύχναστο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Επέλεξαν το… ταπεινό κάστρο του Ουίνδσορ. Το μεγαλύτερο παλάτι της Ευρώπης, όπου περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εκεί.

Από εκεί, η μονάρχης έστειλε το μήνυμά της: «Καθώς ο Φίλιππος κι εγώ φτάνουμε σήμερα στο Ουίνδσορ, γνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας και οικογένειες από άκρη σ’ άκρη στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, εισέρχονται σε μια παρατεταμένη περίοδο μεγάλης ανησυχίας και αβεβαιότητας.

Μας συμβουλεύουν να αλλάξουν τις συνήθειές μας, τη ρουτίνα μας για το γενικό καλό όλων των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ανακαλώ στη μνήμη ότι το έθνος μας σε όλη την ιστορία του έχει επιδείξει αλληλεγγύη και ότι όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τις προσπάθειες για το καλό του συνόλου.

«The Queen’s Green Planet»: Η βασίλισσα Ελισάβετ σε ντοκιμαντέρ με την Αντζελίνα Τζολί

Οφείλουμε όλοι μας τεράστια ευγνωμοσύνη στις γνώσεις, στις ικανότητες και στην αφοσίωση των επιστημόνων μας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των δημόσιων λειτουργών. Αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία μας όλοι μας πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο ζωτικής σημασίας για τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες.

Αφέτης η Βασίλισσα Ελισσάβετ

Πολλοί από εμάς θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας για να βεβαιωνόμαστε ότι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι είναι καλά και ασφαλείς. Είμαι βέβαιη ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να είστε σίγουροι ότι η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο μας».

Χθες, η βασίλισσα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα ετήσια γκάρντεν πάρτι της και σειρά εκδηλώσεων και ότι θα μεταβεί σήμερα στο κάστρο του Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου, μαζί με τον 98χρονο σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο για το Πάσχα. Τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ ανέφεραν ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν μια «λογική προφύλαξη».

Περιήγηση στο κάστρο

Αυτά είπε η βασίλισσα από το κάστρο του Ουίνδσορ (Windsor Castle), τη βρετανική βασιλική κατοικία στο Ουίνδσορ του Μπέρκσαϊρ.

Το κάστρο είναι γνωστό για τη μακροχρόνια σύνδεσή του με την αγγλική και αργότερα με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Επίσης, για την αρχιτεκτονική του.

Το αρχικό κάστρο του Ουίνδσορ χτίστηκε τον 11ο αιώνα, μετά τη νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας υπό τον Γουλιέλμο Α΄.

Από την εποχή του Ερρίκου Α΄ χρησιμοποιείται από τους εκάστοτε μονάρχες, όντας το μεγαλύτερο παλάτι της Ευρώπης.

Το κάστρο περιλαμβάνει το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί τον πνευματικό τόπο του κάστρου.

Είναι το πολυπληθέστερο κάστρο στον κόσμο, καθώς περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εκεί. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ χρησιμοποιεί το κάστρο για τη διαμονή της τα σαββατοκύριακα, καθώς και ως τόπο δεξιώσεων και υποδοχής ξένων προσκεκλημένων.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκεί η Τελετή του Βατερλώ, με την παρουσία της Βασίλισσας.

Ακόμα, η ετήσια τελετή του Τάγματος της Περικνημίδας, που γίνεται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το Κάστρο είναι επίσης σημαντικός τουριστικός προορισμός.