Αυτό είναι το εμβόλιο, για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας

Το εμβόλιο ονομάζεται mRNA-1273 και ηπρώτη δοκιμή του σε άνθρωπο έγινε τη Δευτέρα (16/3) στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Αυτό είναι το εμβόλιο, για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή (19/3) ενημέρωση για τον κορονοϊό αποκάλυψε ότι ξεκίνησε κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ για το εμβόλιο.

Είπε πως «ξεκίνησε κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα αποτελέσματά του θα φανούν σε τρεις μήνες, άρα δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι πριν από το καλοκαίρι».

Ευχάριστα νέα από Τσιόδρα: Δοκιμάζεται εμβόλιο στην Αμερική - Πότε τα αποτελέσματα (vid)

Ποιο είναι αυτό το εμβόλιο; Και σε τι φάση βρίσκονται οι δοκιμές του; Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ, τα πρώτα τεστ σε άνθρωπο ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.

Πρόκειται για τη φάση 1, που αξιολογεί το ερευνητικό εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία από τη νόσο του κορονοϊού (COVID-19) και γίνονται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington (KPWHRI) στο Σιάτλ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) χρηματοδοτεί την έρευνα. Στη δοκιμή θα πάρουν μέρος 45 υγιείς ενήλικες εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών για περίπου 6 εβδομάδες.

Πρόκειται για μια πρωτοφανούς ταχύτητας δοκιμή, συγκριτικά με τον χρόνο που παίρνει συνήθως η ανάπτυξη εμβολίων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ακόμα και αν εγκριθεί θα είναι άμεσα διαθέσιμο.

Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν τις διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου όσον αφορά την ασφάλεια και την ικανότητά του να προκαλεί ανοσοαπόκριση στους συμμετέχοντες.

Αυτό είναι το πρώτο από τα πολλαπλά στάδια της διαδικασίας κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση του εμβολίου που ονομάζεται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της NIAID και τους συνεργάτες τους στη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna Inc.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για την πρόληψη μόλυνσης από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο mRNA-1273 έχει δείξει καλά αποτελέσματα σε ζώα και αυτή είναι η πρώτη δοκιμή πάνω σε ανθρώπους.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στο χέρι σε διάστημα περίπου 28 ημερών. Θα τους χορηγηθούν διαφορετικές ποσότητες ώστε οι ερευνητές να εξετάσουν τα δεδομένα ασφάλειας.