Η μάχη της μάσκας: Eπιστρατεύτηκαν εργοστάσια παπουτσιών και κινητών τηλεφώνων για την παραγωγη!

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού κλιμακώνεται και ταυτόχρονα οι ανησυχίες για τις προμήθειες μάσκας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Η Κίνα αποτελεί τον βασικό παραγωγό μασκών προστασίας, με την ημερήσια παραγωγή να φτάνει τις 10 εκατομμύρια μάσκες.

Η μάχη της μάσκας: Eπιστρατεύτηκαν εργοστάσια παπουτσιών και κινητών τηλεφώνων για την παραγωγη!

Καθώς ο ιός φαίνεται να είναι υπό έλεγχο στη χώρα, το Πεκίνο καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των υπόλοιπων κρατών.

Εκατοντάδες εργοστάσια έχουν επιστρατευθεί για τη μάχη της μάσκας

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τα εργοστάσια της Κίνας παρήγαγαν το 50% των μασκών προστασίας παγκοσμίως. Η έξαρση του ιού σήμανε την περαιτέρω κινητοποίηση των εργοστασίων, που όπως περιγράφουν οι Κινέζικες αρχές «έχει πάρει διαστάσεις πολέμου». Η ημερήσια παραγωγή αυξήθηκε από περίπου 10 εκατομμύρια στις αρχές Φεβρουαρίου σε 115 εκατομμύρια στο τέλος του μήνα. Σήμερα, η παραγωγή έχει φτάσει τις 200 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μάσκες μια χρήσης όσο και εκείνες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη (μάσκες Ν95).

Από τα παπούτσια στις μάσκες

Παρά τα τεράστια παραγωγή οι παγκόσμιες απαιτήσεις συνεχώς μεγαλώνουν. Έτσι, γνωστά εργοστάσια που παραδοσιακά παρήγαγαν παπούτσια, κινητά τηλέφωνα ή ακόμη και τμήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η General Motors, αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζονται ή διαθέτουν ορισμένες από τις μηχανές τους για την παραγωγή μασκών. Ακόμη και εργοστάσια που παρήγαγαν πάνες και μαξιλάρια υγιεινής, έχουν επιστρατευθεί στον «στρατό παραγωγής μάσκας», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Κινέζικη κυβέρνηση. Οι κρατικές επιδοτήσεις, η μείωση των φόρων και τα δάνεια για αυτές τις επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει τους νεοεισαχθέντες στη συγκεκριμένη βιομηχανία να αγγίζουν τους τρεις χιλιάδες παραγωγούς.

Οι αποστολές σε άλλες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα. Το πρώτο πακέτο βοήθειας έφτασε στο Ιράν με δωρεά 250.000 μασκών και αμέσως μετά στις Φιλιππίνες. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε η αποστολή 5 εκατομμυρίων μασκών στη Νότια Κορέα, ενώ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αποστολή 30 τόνων ιατρικού εξοπλισμού στην Ιταλία.

Σε δήλωσή του στους New York Times, εκπρόσωπος από το Υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο είπε, «Στην προηγούμενη φάση του κορωναϊού, πολλές χώρες προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε στις πληγείσες χώρες το μερίδιό βοήθειας μας όσο μπορούμε«.

Η γιαγιά από την Ιταλία που ράβει μάσκες για νοσοκομείο της Ρώμης

Η ηλικιωμένη Τερέζα Ταλιέντε από την Ιταλία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τον ελεύθερο χρόνο της καραντίνας για να ράψει εκατοντάδες μάσκες για τους γιατρούς της Ρώμης που μάχονται για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι 83 ετών και συνταξιούχος μοδίστρα θεατρικών κοστουμιών. Όταν η φωτογραφία της δημοσιεύτηκε από τους συγγενείς της στο Facebook έγινε διάσημη.

Ουκρανία: Ένοπλοι έκλεψαν 100.000 προστατευτικές μάσκες

Οι ληστές εμφανίζονταν ως επίδοξοι αγοραστές που έκλειναν ραντεβού με τους μεταπωλητές για να παραλάβουν τις μάσκες. Όμως στην συνάντηση έφτανε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια ομάδα ενόπλων. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, οι δράστες δήλωναν ότι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, και αφού ανάγκαζαν εμπόρους και αγοραστές να πέσουν στο έδαφος, άρπαζαν τις μάσκες και εξαφανίζονταν. Η αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται στα 44.000 ευρώ περίπου. Οι ιατρικές μάσκες έχουν γίνει σπάνιο είδος στην Ουκρανία, η οποία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας Covid-19. Είναι σχεδόν αδύνατον να τις αγοράσει κανείς στα φαρμακεία και η τιμή τους έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρεις άνδρες....

πηγή: mixanitouxronou.gr