Πέθανε ο Ρώσος συγγραφέας και πολιτικός Έντουαρντ Λιμόνοφ

Ο Έντουαρντ Λιμόνοφ, συγγραφέας αλλά και ένας εκ των «διαφωνούντων» επί Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε την Τρίτη (17/3) σε ηλικία 78 ετών.

Πέθανε ο Ρώσος συγγραφέας και πολιτικός Έντουαρντ Λιμόνοφ

Ο Έντουαρντ Λιμόνοφ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Η άλλη Ρωσία» και συγγραφέας, αλλά και ένας από τους «διαφωνούντες» επί Σοβιετικής Ένωσης ο οποίος πέρασε μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, πέθανε, την Τρίτη 17 Μαρτίου, σε ηλικία 78 ετών.

Ο Λιμόνοφ από το 1967 έως το 1974 έζησε στη Μόσχα όπου εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το 1974 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1980 έφυγε από τις ΗΠΑ και πήγε στη Γαλλία και τον Νοέμβριο του 1980 ο εκδοτικός Οίκος Ramsay εξέδωσε μυθιστόρημα του «Εγώ είμαι ο Έντι» (‘It’s me, Eddie’), το οποίο είχε ως θέμα τη ζωή ενός μετανάστη στη Νέα Υόρκη και το οποίο τον έκανε δημοφιλή στη Δύση.

Το 1991 επέστρεψε στη Ρωσία και άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά. Το 1993 ίδρυσε το «Εθνικιστικό Μπολσεβίκικο Κόμμα», το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου. Το 2002 ο Λιμόνοφ συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος στη Ρωσία (η κατηγορία αυτή ήρθη εν συνεχεία).

Τον Απρίλιο του 2003 καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αλλά την ίδια χρονιά αφέθηκε ελεύθερος. Τον Ιούλιο του 2010 ίδρυσε το κόμμα «Η άλλη Ρωσία», αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε επανειλημμένα να εγκρίνει τη σύστασή του. Ο Λιμόνοφ είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2012, αλλά η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν ενέκρινε την υποψηφιότητά του.

Ο Λιμόνοφ έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία, μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων.