Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή, 15 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 15 Μαρτίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή, 15 Μαρτίου

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Κυριακή 15 Μαρτίου (15/3), γιορτάζουν οι Αγάπιος, Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία

H 15η Μαρτίου είναι η 75η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Ανατολή ηλίου στην Αττική στις 06:35 και δύση ηλίου στις 18:32 με διάρκεια ημέρας 11 ώρες και 57 λεπτά. Σελήνη 21,1 ημερών.

Σήμερα, είναι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Επαφής
    Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου από τους απανταχού λάτρεις της εξωγήινης ζωής.
    Την ημέρα αυτή οι διάφοροι «ουφολόγοι» προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους και να έλθουν σε «φιλική και ειρηνική επαφή» με εξωγήινους. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1953 από το Διεθνές Γραφείο Ιπταμένων Δίσκων (IFSB).
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας
    Η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας το 1997, με πρωτοβουλία αναρχικών οργανώσεων της Ελβετίας, της κολεκτίβας COBP κατά της αστυνομικής βίας στο Μοντρεάλ του Καναδά και της ελβετικής ομάδας «Μαύρη Σημαία», με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών από αστυνομικούς.
  • Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
    Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος. Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.
  • Παγκόσμια Ημέρα Λόγου
    διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου από τη μ.κ.ο. «World Speech Day» (WSD) και απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ενθαρρύνονται μέσω διαφόρων εκδηλώσεων να μοιραστούν τις ιδέες τους και να αναδείξουν τον λόγο (ομιλία) και τη δημιουργία του λόγου.
  • Εθνική Εορτή της Ουγγαρίας
    Σε ανάμνηση της Επανάστασης του 1848, με την οποία διεκδίκησαν ανεπιτυχώς την ανεξαρτησία τους από την Αυστρία των Αψβούργων. Οι Αυστριακοί κατέπνιξαν την εξέγερση, αλλά το 1867 αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν και να παραχωρήσουν εκτεταμένα προνόμια στους Ούγγρους, ένα από τα οποία ήταν και η μετονομασία του κράτους σε Αυστρο-Ουγγαρία. Οι Ούγγροι, που αυτοαποκαλούνται Μαγυάροι και ως φυλή είναι «ξαδέλφια» των Τούρκων, πέτυχαν τελικά την ανεξαρτησία τους με τη Συνθήκη του Τριανόν το 1920, με σημαντικές εδαφικές απώλειες εις βάρος των γειτονικών τους χωρών.

Η εκκλησία εορτάζει και τιμά:

  • Γρηγορίου του Παλαμά, Β' Κυριακή των νηστειών
  • Αριστοβούλου αποστόλου, επισκόπου Βρετανίας († α΄αι.)
  • Μάρτυρος Αγαπίου και των συν αυτώ: Πλησίου, Ρωμύλου, Τιμολάου, Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου, Διονυσίου και Διονυσίου
  • Νικάνδρου του εν Αιγύπτω
  • Νεομαρτύρων Μανουήλ Κρητός, του εν Χίω (†1792) και Παρθενίου διακόνου, του εν Διδυμοτείχω (†1805)
  • Οσίου Ιωάννου του εν τω φρεάτι
  • Ανάμνησις της σωτηρίας της νήσου Λευκάδος εκ του σεισμού