Κορονoϊός: Επίδομα 400-500 ευρώ για εργαζόμενους μελετά η κυβέρνηση

Tο επίδομα είναι πιθανό να μειωθεί, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο είχε συζητηθεί πριν κλείσουν τα καταστήματα εστίασης λόγω του κορονοϊού.

Κορονoϊός: Επίδομα 400-500 ευρώ για εργαζόμενους μελετά η κυβέρνηση

Στο «τραπέζι» βρίσκεται ένα έκτακτο επίδομα 400 έως 500 ευρώ που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι για όσο διάστημα η επιχείρηση που εργάζονται παραμείνει κλειστή λόγω κορονοϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αυτό είναι πολύ πιθανό να μειωθεί και κάτω από τα 400 ευρώ, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο είχε συζητηθεί πριν κλείσουν τα καταστήματα εστίασης, οπότε τώρα είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι.

Συζητήσεις υπάρχουν όμως και γύρω από την αποπληρωμή των δανείων των επιχειρήσεων.

Γενικότερα δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις του εθνικού συστήματος υγείας ύψους 200 εκατ. ευρώ, για αναστολή της πληρωμής φόρων και εισφορών σε περισσότερες επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, για ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων λόγω της αναστολής καταβολής μισθών απο τις επιχειρήσεις με την προώθηση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επίσης θα παρασχεθεί ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και σε συνεννόηση με το τραπεζικό σύστημα θα επιδιωχθεί να στηριχθεί ο δανεισμός αυτών και των νοικοκυριών, όπως άλλωστε επισημάνθηκε σε σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τη Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τα νέα μετρά στήριξης προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του στην οποία επίσης καταγράφει το πλαίσιο διεκδικήσεων της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικά για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με απόφαση του κράτους θα προβλέπεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.