Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η απολύμανση των χεριών μετά από χρήση απολυμαντικού υγρού;

Τα απολυμαντικά αλκοόλης διαρκούν μόνο ένα λεπτό ή δύο και πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται όταν συμβεί εκ νέου μόλυνση.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η απολύμανση των χεριών μετά από χρήση απολυμαντικού υγρού;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν απολυμάνουν τα χέρια τους μια δυο φορές την ημέρα με ένα απολυμαντικό υγρό ή ένα αντιβακτηριδιακό μαντιλάκι, είναι προστατευμένοι για ώρες.

Η συγκεκριμένη εντύπωση, ωστόσο, είναι λάθος. Για την ακρίβεια «Τα απολυμαντικά αλκοόλης διαρκούν μόνο ένα λεπτό ή δύο και πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται όταν συμβεί εκ νέου μόλυνση”, όπως δήλωσε στο New York Daily News ο Philip, διευθυντής κλινικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο ιατρικό κέντρο Langoo της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν εταιρίες μάλιστα, που διαφημίζουν ότι τα απολυμαντικά τους διαρκούν για τουλάχιστον 6 ώρες, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και είναι άκρως παραπλανητικό.

«Ακόμα και μετά από δύο λεπτά, όταν εξατμιστεί εντελώς η αλκοόλη, το χέρι σας είναι και πάλι ευάλωτο στα μικρόβια. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο χώρο εργασίας σας και να κρατάτε καθαρά τα προσωπικά σας αντικείμενα. Η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων απολυμαντικών υγρών είναι μια καλή λύση, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν… μαγικά», δήλωσε ο Δρ Len Horovitz, παθολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill.

Υπάρχουν, ωστόσο και πλεονεκτήματα. Αν για παράδειγμα καθαρίσουμε το γραφείο, τον υπολογιστή μας, το κινητό μας, την κούπα μας και ότι χρησιμοποιούμε συχνά στο γραφείο μας με ένα αντιβακτηριδιακό μαντιλάκι ή ένα απολυμαντικό υγρό και στη συνέχεια για τις ώρες που θα είμαστε εκεί, φροντίζουμε την υγιεινή των χεριών μας και ταυτόχρονα προσέχουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο.

Επίσης τα συγκεκριμένα υγρά και τα μαντιλάκια, προσφέρουν μια εύκολη και γρήγορη λύση και μας οδηγούν στο να προσέχουμε περισσότερο την προσωπική μας υγιεινή. Είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν εργαζόμενο εξάλλου να σηκωθεί 10 φορές από το γραφείο του για να πλύνει τα χέρια του, από ότι να τα απολυμάνει με ένα υγρό με αλκοόλη.

Πηγή: runfun