Ξενοδοχείο οκτώ ορόφων στην Σταδίου - Επένδυση 18 εκ. ευρώ - Τι γίνεται με τον Πύργο Πειραιά

Κοινή εταιρεία για την ανακατασκευή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου του Πειραιά (Πύργος Πειραιά) και το ξενοδοχείο στη Σταδίου.

Ξενοδοχείο οκτώ ορόφων στην Σταδίου - Επένδυση 18 εκ. ευρώ - Τι γίνεται με τον Πύργο Πειραιά

Με την ανακατασκευή του οκταώροφου κτηρίου στην οδό Σταδίου 65 να βρίσκεται σε εξέλιξη από το κοινό σχήμα (joint venture) της Prodea και της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΕΕΑΠ που διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του project μετά την ολοκλήρωσή του. Το ποσοστό της Prodea τοποθετείται σε περίπου 35% στην κοινοπραξία με την Dimand, με το υπολειπόμενο ποσοστό (65%) να αναμένεται ότι θα περιέλθει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης στην ΑΕΕΑΠ. Το οκταώροφο κτήριο, επιφάνειας 11,3 χιλ. τ.μ., της Σταδίου 65, το Σαρόγλειο Μέγαρο, όπου βρισκόταν η κατοικία του Π. Σαρόγλου (Έλληνας αξιωματικός πυροβολικού), μισθώνει, μέσω σύμβασης διάρκειας 25 ετών με δικαίωμα παράτασης ακόμη 25 χρόνων, η εταιρεία Rinascita. Στην τελευταία που ελέγχει μόνο το ακίνητο της Σταδίου, η Prodea συμμετέχει με ποσοστό 35%.

Το ξενοδοχείο και ο Πύργος Πειραιά

Το έργο της μετασκευής σε ξενοδοχείου του κτηρίου της Σταδίου 65, αποτελεί επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα του 2021. Για τη διαχείριση του ξενοδοχείου το σχήμα των Prodea-Dimand έχει έρθει σε συμφωνία με την πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα Moxy, η οποία διαχειρίζεται, ήδη, το πρώην ξενοδοχείο Μωρέας στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα.

Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα κινηθεί η Prodea στο έτερο έργο που υλοποιεί από κοινού με την Dimand και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Πρόκειται, δηλαδή, για την ανακατασκευή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου του Πειραιά (Πύργος Πειραιά), κτήριο 32 χιλ. τ.μ. που τα τρία σχήματα μισθώνουν για 99 έτη. Στο ακίνητο θα αναπτυχθούν μικτές χρήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υπόγειες θέσεις στάθμευσης, ισόγεια καταστήματα και γραφεία στους υπέρ του ισογείου ορόφους. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 41 εκατ. Ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια.

Αύξηση της αξίας

Η Prodea το 2019 κατάφερε να αυξήσει την εύλογη αξία των ακινήτων της σε ποσοστό 56% από το 2014. Τέλη 2019 η ΑΕΕΑΠ είχε χαρτοφυλάκιο της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ από περίπου 1,4 δισ. ευρώ το 2018, με την άνοδο να φανερώνει την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα της ΑΕΕΑΠ, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα οικονομικά μεγέθη, το 2019 το χαρτοφυλάκιο της Prodea αυξήθηκε σε 372, από 349 το 2018, περιλαμβάνοντας εμπορικά ακίνητα, που διαθέτουν συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 1.300 χιλ. τετραγωνικά μέτρα. Από αυτά 26 βρίσκονται στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία.

Πηγή: capital.gr