Εντολής βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη», επειδή αρνήθηκε να καταθέσει

Τη βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» λόγω της άρνησής του να εμφανιστεί στην Προανακριτική Επιτροπή, αποφάσισε ο Πρόεδρός της ύστερα από αίτημα των βουλευτών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Εντολής βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη», επειδή αρνήθηκε να καταθέσει

Η σχετική παραγγελία έχει ήδη εκδοθεί και ο μάρτυρας αναζητείται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Προστασίας Μαρτύρων.

Την βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα που δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη εξέτασή του, ζήτησαν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, ενώ το αίτημα φέρεται να μην έχουν υπογράψει οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Ούτως ή άλλως, το ΚΚΕ θεωρεί προσχηματική τη διαδικασία και έχει ζητήσει να καταθέσουν οι μάρτυρες με τη φυσική τους παρουσία και το πραγματικό τους όνομα.

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, και αφού προηγήθηκε εκ νέου κύκλος έντασης σήμερα το μεσημέρι, το αίτημα που αιφνιδιαστικά κατέθεσε ο κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος στην «προανακριτική» επιτροπή για εξαίρεση του κ. Αθ. Πλεύρη από τη σύνθεσή της.

Η κατάθεση του συγκεκριμένου αιτήματος σε συνδυασμό με την πρόταση τόσο του κ. Δημ. Τσοβόλα- συνηγόρου του τέως αναπληρωτή υπουργού για κλήση του κ. Παπαγγελόπουλου ενώπιον της Επιτροπής εντός 24 ωρών» για να εξηγήσει τις θέσεις του, όσο και εκείνη που φέρεται να διατυπώθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για διακοπή της λειτουργίας της Επιτροπής για δύο ημέρες, προκειμένου να εξεταστεί το προαναφερθέν αίτημα, προκάλεσε στο παρασκήνιο εύλογες -όπως χαρακτηρίστηκαν- υπόνοιες ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρήθηκε να αναβληθούν οι προγραμματισθείσες εξετάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο.

Η πλευρά Παπαγγελόπουλου υποστηρίζει ότι ο κ. Πλεύρης πρέπει να εξαιρεθεί καθώς υπήρξε δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά σε υπόθεση η οποία σχετίζεται με την Novartis. Υπενθυμίζεται ότι και άλλη φορά στο παρελθόν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα και τότε, όπως και τώρα, απορρίφθηκε ως αβάσιμο.

Ακριβώς για να μην υπάρξουν ούτε καθυστερήσεις στο προγραμματισθέν έργο της Επιτροπής, ούτε ζήτημα μη νόμιμης λειτουργίας της Επιτροπής, κρίθηκε αναγκαίο να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα στις 2 το μεσημέρι, και να ληφθεί απόφαση επί του αιτήματος, καθώς για τις 4 μμ λέγεται πως σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί η εξέταση του ενός εκ των δύο προστατευομένων μαρτύρων από αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη ΓΑΔΑ.

Ως γνωστόν, η σημερινή διαδικασία ακρόασης του μάρτυρα με την πλασματική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» είναι ιδιαιτέρως φορτισμένη εξαιτίας:

Πρώτον της άρνησης, ουσιαστικά, των συγκεκριμένων μαρτύρων να καταθέσουν χωρίς λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της ταυτότητάς τους (όχι «δια ζώσης», αλλά μέσω ηλεκτρονικών μέσων και με αλλοίωση της φωνής).

Δεύτερον, της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων. Ο κ. Δημ. Λάππας, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί καν στο χώρο εξέτασης του μάρτυρα.

Σε δήλωσή του πριν από λίγο ανέφερε ως αφορμή την με φαστ τρακ διαδικασίες απόρριψης του αιτήματος εξαίρεσης του κ. Πλεύρη, ενώ ως και λίγο πριν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, δηλωνόταν ότι θα αποχωρούσε από το χώρο εξέτασης αν τελικώς δεν ληφθούν τα μέτρα τα οποία ζητούν οι δύο «προστατευόμενοι».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λάππα:

«Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι δεν παίζονται. Συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας της δικαιοσύνης και της χώρας.

Θεωρώ ότι όλα όσα γίνονται σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει το τίμημα μόνο η κυβέρνηση, που προβαίνει σε αυτές τις παράνομες πράξεις, αλλά και η χώρα.

Μας κάλεσαν σήμερα στις 13:15, παίρνοντας μας από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εμφανιστούμε στην προανακριτική που συγκαλείται να συνεδριάσει στις 14:00 με θέμα, αίτημα εξαίρεσης μέλους της επιτροπής μετά από αίτημα του κ. Παπαγελόπουλου.

Πρώτον η προθεσμία που βάζει ο κανονισμός της Βουλής είναι τρεις μέρες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύο, άρθρο 89 παράγραφος 6 του κανονισμού της βουλής. Τον συντρίβουν τον κουρελιάζουν για μία ακόμα φορά κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα.

Δεν τηρούν τίποτα, έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει να τελειώσουν fast track την επιτροπή και να πραγματοποιήσουν ότι έχουν εκ των προτέρων στο μυαλό τους. Άρα αυτά που είχαμε πει από την πρώτη μέρα που συγκροτήθηκε η επιτροπή, ότι αδιαφορούν για τη δικαιοσύνη και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αποδεικνύονται περίτρανα τώρα.

Κρίμα, λυπούμαστε κυρίως για τη χώρα.

Μετά από τη σημερινή απόφαση, που θεωρούμε ότι είναι ακραία κοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια, αναθεωρούμε τη στάση μας και δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Δεν προκύπτει απλώς ένας αλλά εκατό λόγοι ακυρότητας της επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτά που κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να δίνουν όπλα σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τη διαδικασία.

Σήμερα για το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη που υπέβαλλε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν μας κοινοποίησαν κανένα απολύτως έγγραφο, ούτε καν την αίτηση του αιτούντος που είναι προϋπόθεση για να συγκληθεί η επιτροπή και να συζητήσουμε σε αυτήν. Τόσο απλά».

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr