Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ανεβάζει» ταχύτητα μετά από 6 μήνες καθυστερήσεων

Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε χθες (6/2) την επανεκκίνηση των έργων στο μετρό της Θεσσαλονίκης μετά από 6 μήνες.

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ανεβάζει» ταχύτητα μετά από 6 μήνες καθυστερήσεων

Την επανεκκίνηση των έργων στο μετρό της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών. Τα εργοτάξια επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος δήλωσε την αισιοδοξία του για την επαναφορά του έργου σε τροχιά ολοκλήρωσης. Το ερώτημα παραμένει, βέβαια, γιατί ο ανάδοχος του έργου διέκοψε για περισσότερο από έξι μήνες τις εργασίες, διατηρώντας ελάχιστο προσωπικό στο έργο, και ποια θα είναι η απάντηση του Δημοσίου στην αδικαιολόγητη μείωση των ρυθμών κατασκευής του έργου.

Σύμφωνα με στοιχεία του αναδόχου (εταιρεία ΑΚΤΩΡ), σήμερα στη βασική γραμμή τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί κατά 94% και τα αρχιτεκτονικά σε ποσοστό 71%, ωστόσο υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρομηχανολογικά, που βρίσκονται μόλις στο 37,7%. Ανάλογη είναι η εικόνα στην επέκταση προς Καλαμαριά (επίσης από την ΑΚΤΩΡ), όπου τα έργα πολιτικού μηχανικού βρίσκονται στο 95,4% και τα ηλεκτρομηχανολογικά μόλις στο 26,1%.

Περαιτέρω, τους προηγούμενους μήνες συλλογικά όργανα των εργαζομένων στην κατασκευή της βασικής γραμμής αποκάλυψαν ότι το τελευταίο διάστημα ο ανάδοχος προχωρούσε συνεχώς σε νέες απολύσεις, με τα περισσότερα εργοτάξια να βρίσκονται σχεδόν άδεια. Ως αιτία ο ανάδοχος είχε προτάξει την καθυστέρηση στην έγκριση των μελετών από την «Αττικό Μετρό».

Τελευταία, το υπουργείο Υποδομών, η «Αττικό Μετρό» και ο ανάδοχος βρίσκονταν σε επαφή προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Χθες επισκέφθηκε το έργο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γιώργος Καραγιάννης, με σκοπό να ανακοινώσει (εμμέσως πλην σαφώς) την επανεκκίνηση των έργων. «Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες. Έγιναν λάθη και η πολιτεία τα έχει πληρώσει», λέει στην «Κ». «Σημασία όμως έχει να τελειώσει το έργο. Σήμερα οι εργασίες πραγματοποιούνται σε όλα τα μέτωπα και σύντομα θα έχουμε το νέο χρονοδιάγραμμα του έργου».

Όσον αφορά τον σταθμό «Βενιζέλου», ο ανάδοχος άρχισε την προετοιμασία για την απομάκρυνση της άμμου, με την οποία καλύφθηκαν τα αρχαία. Η «Αττικό Μετρό», επίσης, ζήτησε από τον ανάδοχο να ξεκινήσει την πρώτη μελέτη για την κατασκευή του σταθμού, εν αναμονή της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα το έργο θα επισκεφθεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, καθαίρεσε τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Γιώργο Σκιαδαρέση, επαναφέροντας στη θέση τον Ιωάννη Κανονίδη.

Πηγή: kathimerini.gr