Κατέβηκαν από τους σταθμούς του μετρό οι αφίσες κατά των αμβλώσεων

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την διαφημιστική καμπάνια κατά των αμβλώσεων έκαναν το Υπουργείο Μεταφορών να δώσει εντολή να κατεβούν οι αφίσες από τους σταθμούς του μετρό.

Κατέβηκαν από τους σταθμούς του μετρό οι αφίσες κατά των αμβλώσεων

Κατεβαίνουν από τους σταθμούς του Μετρό οι αφίσες κατά των αμβλώσεων μετά την κατακραυγή και το σάλο των αντιδράσεων από τους χρήστες των social media αλλά και μερίδας του πολιτικού κόσμου.

Με εντολή του υπουργείου Μεταφορών η αφίσα που προπαγάνδιζε την απαγόρευση των αμβλώσεων με το μήνυμα «διάλεξε τη ζωή» θα κατέβει από τις αποβάθρες του Μετρό ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου είναι καταπέλτης και για τις ευθύνες της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ αλλά και άδειασμα της εταιρείας που νωρίτερα είχε υπερασπιστεί την ανάρτηση των αφισών με το επιχείρημα ότι δεν προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Διχάζει και προσβάλει τις γυναίκες

«Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση. Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους» ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

«Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών -καταλήγει η ανακοίνωση- κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό».

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα κύκλοι της ΣΤΑΣΥ που διαχειρίζεται το δίκτυο του Μετρό ανέφεραν πως «ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο μιας διαφήμισης, η ΣΤΑΣΥ δεν μπορεί να την απαγορεύσει παρά μόνο αν αυτή προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Η συγκεκριμένη καμπάνια «Άσε με να ζήσω», κρίθηκε ότι δεν προκαλεί, καθώς δεν έχει και άμεση αναφορά στις αμβλώσεις».

Η μητρότητα δεν είναι καταναγκασμός

Από το πρωί πάντως έντονες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παρέμβαση στο Μετρό του Μεταξουργείου με σύνθημα «τα σώματά μας μας ανήκουν».

Πάρα πολλοί ήταν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καυτηρίασαν ως απαράδεκτη την προπαγανδιστική καμπάνια κατά των αμβλώσεων.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η διαφημιστική αυτή καμπάνια, που διακόπτεται μετά την κοινωνική και πολιτική κατακραυγή, διαδέχεται πρόσφατο ανάλογο πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας, αλλά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας να ανακηρύξει την «ημέρα του αγέννητου παιδιού». Το γεγονός αυτό είχε δώσει την ευκαιρία σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης κ.α. να υποστηρίξουν ότι χρειάζεται να ανοίξει αυτή η συζήτηση.