Τραμ Πειραιά: Κίνδυνος - θάνατος για τους πεζούς (pics, vid)

Το τραμ πραγματοποιεί τα τελευταία του δοκιμαστικά δρομολόγια στον Πειραιά πριν ξεκινήσει την λειτουργία του, αλλά πραγματικά για τους πεζούς, για πολλούς και διάφορους λόγους είναι κίνδυνος θάνατος.

Τραμ Πειραιά: Κίνδυνος - θάνατος για τους πεζούς (pics, vid)

Το τραμ στον Πειραιά έχει ξεκινήσει τα τελευταία του δοκιμαστικά δρομολόγια και εκτός του ότι υπάρχουν αρκετά παράπονα για την ακόμα μεγαλύτερη κίνηση που προκαλεί στους δρόμους, κάτι άλλο που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ο κίνδυνος που υπάρχει για τους πεζούς.

Και όταν λέμε κίνδυνος εννοούμε κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή τους. Τι θα πει αυτό;

Όταν κάποιος πεζός συγκεκριμένα, προσπαθεί να διασχίσει τις γραμμές του τραμ δεν υπάρχει κάποια ειδική σήμανση πέρα από τις... γραμμές του τραμ που να τον ενημερώνει ότι εκείνη την ώρα μπορεί το Μέσο να διέρχεται από εκείνο το σημείο.

Τροχαίο με το τραμ στο κέντρο του Πειραιά

Στα πλάγια των γραμμών του τραμ δε, σε πολλά σημεία (αν όχι σε όλα), δεν υπάρχουν ούτε κολονάκια ούτε προστατευτικά που να τον προειδοποιούν ότι πρέπει να περάσει πιο προσεχτικά το δρόμο. Καλύτερα να δείτε την εικόνα για να καταλάβετε.

Όπως μπορείτε να δείτε στη Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά, πέρα από τις γραμμές του αστικού Μέσου δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το αντιληφθεί κάποιος, εκτός αν κοιτάει κάτω.

Στο ίδιο σημείο πάνω κάτω, με ένα μόνο προστατευτικό. Ο κόσμος λοιπόν που τελειώνει από τις δουλειές του και οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο, μαζεύονται για να περιμένουν τα λεωφορεία της γραμμής και σίγουρα πατάνε πάνω στις γραμμές αφού είναι πολυάριθμοι και το πεζοδρόμιο δεν τους φτάνει. Όπως εδώ.

Τώρα θα πει κάποιος, το τραμ ακούγεται, θα το ακούσει λοιπόν κάποιος να έρχεται και θα κάνει στην άκρη. Δεν είναι έτσι γιατί:

Πρώτον δεν είναι καθόλου σωστό να μην υπάρχει σήμανση για τον κόσμο, που να του δείχνει όλη την πορεία του τραμ, κοινώς να τον ενημερώνει με κάποιο τρόπο για να προσέχει.

Δεύτερον, όταν ο κόσμος περπατάει στο δρόμο, έχει τα προβλήματα του, σκέφτεται τα δικά του ζητήματα, είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθεί κι εκείνη την ώρα να μην προσέξει ότι το τραμ πλησιάζει, με αποτέλεσμα να την πατήσει.

Και τρίτον στο κέντρο του Πειραιά έτσι κι αλλιώς υπάρχει μεγάλη ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα που διέρχονται από οδικές αρτηρίες όπως η Βασιλέως Γεωργίου, η Γρηγορίου Λαμπράκη, και η Ηρώων Πολυτεχνείου. Πως λοιπόν κάποιος να ακούσει τον ήχο της μηχανής του τραμ τόσο εύκολα;

Τα κανονικά δρομολόγια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αλλά σίγουρα όλες αυτές οι παράμετροι πρέπει να ελεγχθούν πριν αρχίσει η λειτουργία του Μέσου στον Πειραιά, γιατί πέρα από τα παράπονα των οδηγών και τα ατυχήματα με τα αυτοκίνητα, μπορεί κάποια στιγμή να θρηνήσουμε και θύματα.

Δοκιμαστικό δρομολόγιο τραμ στον Πειραιά στη Γρηγορίου Λαμπράκη:

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας