Σεισμός - Αλβανία: Μάχη με τον χρόνο τα σωστικά συνεργεία - Στους 40 οι νεκροί (pics & vid)

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η καταστροφή από τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Δευτέρα τα ξημερώματα την Αλβανία.

Σεισμός - Αλβανία: Μάχη με τον χρόνο τα σωστικά συνεργεία - Στους 40 οι νεκροί (pics & vid)

Οι διασώστες, που ερευνούν τα ερείπια μετά τον σφοδρό σεισμό που έπληξε την Αλβανία, ανακάλυψαν άλλες δέκα σορούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη δόνηση να φθάσει τους 40, ανακοινώθηκε σήμερα από το αλβανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στη διάρκεια της νύχτας ανακαλύψαμε άλλα δέκα θύματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

«Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 40», προστίθεται ενώ λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι που παγιδεύθηκαν στα ερείπια μετά τον μεγέθους 6,4 βαθμών σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη.

Άλλους τρεις νεκρούς ανέσυραν τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη, τα ελληνικά συνεργεία έρευνας και διάσωσης, από τα χαλάσματα.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν για να εντοπίσουν και απεγκλωβίσουν επιζώντες κατά από τα συντρίμμια.

Οι ισχυροί μετασεισμοί

Οι δεκάδες μετασεισμοί δυσχεραίνουν όμως το τιτάνιο έργο των διασωστών. Ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε τη Θουμάνα της δυτικής Αλβανίας την ώρα που ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επισκεπτόταν τη σεισμόπληκτη πόλη.

Εκτιμάται ότι 20 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Στο Δυρράχιο, εντατικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έξι μέλη της ίδιας οικογένειας, πέντε εκ των οποίων είναι παιδιά. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι όσοι δεν έχουν πού να μείνουν θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία για όλο το χειμώνα. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2020 θα τους διατεθούν νέες κατοικίες.

Προς το παρόν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο του Δυρραχίου και άλλους προσωρινούς καταυλισμούς στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Πηγή: topontiki.gr