Ηχηρό «όχι» της Ιεράς Συνόδου στην αποτέφρωση: «Όποιος την επιλέγει, δεν θα κηδεύεται!»

«Η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά της».

Ηχηρό «όχι» της Ιεράς Συνόδου στην αποτέφρωση: «Όποιος την επιλέγει, δεν θα κηδεύεται!»

Η πάγια θέση της Ιεράς Συνόδου για την αποτέφρωση και τους «θιασώτες» -όπως χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές της- γίνεται σαφής ακόμα μια φορά με ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο το οποίο θα διανεμηθεί στους ναούς τις προσεχείς ημέρες με ευθύνη των κατά τόπους Μητροπόλεων.

«Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μακροσκελές κείμενο, το οποίο δημοσιεύει το dogma.gr.

Στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου περιγράφονται επίσης τα στάδια της αποτέφρωσης με την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού σε ειδικό μίξερ που μετατρέπει τα οστά σε σκόνη. , καταλήγοντας χαρακτηριστικά στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από τον τρόπο ανακύκλωσης των απορριμάτων.

Στο τετρασέλιδο κείμενο της Ιεράς Συνόδου προς τους πιστούς επισημαίνεται ακόμα ότι:

«Η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ’εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Έχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της και για αυτόν τον λόγο προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία».

topontiki.gr