Αντικαπνιστικός Νόμος: «Έπεσε» το πρώτο πρόστιμο στην Λαμία

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα (20/11) «έπεσε» το πρώτο πρόστιμο για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου που έχει εφαρμοστεί από την κυβέρνηση, στην πόλη της Λαμίας.

Αντικαπνιστικός Νόμος: «Έπεσε» το πρώτο πρόστιμο στην Λαμία

Μετά την χθεσινή (19/11) επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διευρύνει το πρόγραμμα των ελέγχων στην Αττική και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, τα όργανα ελέγχου έχουν πλέον και τη δυνατότητα επιβολής προστίμων.

Έτσι έγινε σήμερα στην Λαμία, όπου υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί, ενεργώντας μετά από καταγγελία στην γραμμή «1142», έπιασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (20/11) «επ’ αυτοφώρω» πελάτη καφετέριας να καπνίζει.

Στον πελάτη επιβλήθηκε το νέο πρόστιμο που προβλέπει η ΚΥΑ και ανέρχεται στα 100 ευρώ (ο νόμος του 2010 προέβλεπε 50 ευρώ), ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη της καφετέριας που δεν είναι πάνω από 100 τ.μ., είναι 500 ευρώ για την πρώτη φορά.

Το ίδιο πρόστιμο ισχύει για κάθε παραβάτη που καπνίζει εντός χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Αν μάλιστα πιαστεί να καπνίζει σε χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο ανεβαίνει στα 200 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ