Παγκόσμια ημέρα παιδιού σήμερα (20/11) - Ποιοι γιορτάζουν

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παγκόσμια ημέρα παιδιού σήμερα (20/11) - Ποιοι γιορτάζουν

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS διοργανώνουν ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, βιωματικά παιχνίδια, και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές πόλεις παγκοσμίως.

Επίσης, σήμερα γιορτάζουν οι: Δεναχίς, Δεναχίδα

  • Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής
  • Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών
  • ☀ Ανατολή ήλιου: 07:11 - Δύση ήλιου: 17:10
  • ☀ Σελήνη 22.7 ημερών

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας