Στα 400 εκατομμύρια το κοινωνικό μέρισμα - Σε ποιους θα δοθεί

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το φετινό έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Στα 400 εκατομμύρια το κοινωνικό μέρισμα - Σε ποιους θα δοθεί

Ο προϋπολογισμός παρουσίασε το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2019 πρωτογενές πλεόνασμα 5,755 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση από τον στόχο των 2,314 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να οριστικοποιήσει την εικόνα του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και αμέσως μετά -τα επόμενα 24ωρα- να καταλήξει στην τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως γνωστόν, ως κοινωνικό μέρισμα. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να «κλειδώσει» το ύψος του ποσού αλλά και το ποιοι θα το πάρουν.

Την Πέμπτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020 στον οποίο η πρόβλεψη για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 θα είναι συγκρατημένη, αν και ελαφρώς υψηλότερη (λόγω αποθεματικού) από την αντίστοιχη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που ήταν 346 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, μέρος του δημοσιονομικού χώρου αναμένεται να διατεθεί για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ θα προβλέπονται και επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% που έχει ανακοινωθεί.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν νωρίτερα ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου και αναμένεται να κυμανθεί από τα 300 έως τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αρμόδιες πηγές «φωτογραφίζουν» ένα χώρο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το ποιοι θα πάρουν μέρισμα, προβάδισμα φαίνεται να έχουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι που έπαιρναν το ΕΚΑΣ αλλά και οι άνεργοι, ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Σύμφωνα με τον κ. Σκυκαλάκη τα φορολογικά έσοδα κυμάνθηκαν λίγο υψηλότερα, αλλά η πρόσθετη αύξηση αντιστοιχήθηκε από υστέρηση εσόδων στο ΠΔΕ. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού κινούνται επίσης χαμηλότερα στο 10μηνο, ως επί το πλείστον -φαινόμενο που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους- λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο 10μηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 1,666 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 2,152 δισ. ευρώ (υστέρηση 366 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων και 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.

topontiki.gr