Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας (vid)

Το τέλος των πυρηνικών διακήρυξαν οι ηγέτες Βόρειας και Nότιας Κορέας σε μια ιστορική συνάντηση.

Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας (vid)

Μία νέα εποχή ειρήνης ξεκινά, σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας σε μια ιστορική συνάντηση, καθώς οι δύο πλευρές στοχεύουν στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση.

Στην πρώτη Σύνοδο εδώ και δέκα χρόνια, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή ειρήνη στη χερσόνησο.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει υποσχέσεις για τη μείωση στρατιωτικών όπλων, την παύση «εχθρικών ενεργειών» και την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνη σε «ζώνη ειρήνης».

Παράλληλα, θα προωθηθούν πολυμερείς συζητήσεις και με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα βεβαιώνουν το κοινό τους στόχο για πλήρη αποπυρηνικοποίηση, ώστε η Κορεατική χερσόνησος να απαλλαγεί από τα πυρηνικά. Δεν θα υπάρξει ξανά πόλεμος στην Κορεατική χερσόνησο και μια νέα εποχή ειρήνης άνοιξε», καταλήγει το έγγραφο.

Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κιμ είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύεται από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Με ανακοίνωσή του την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».

Η Σεούλ έχει ανακοινώσει ότι στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης. Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η επανέναρξη των συναντήσεων μελών οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου θα είναι άλλο ένα θέμα που θα θιγεί.

Πηγή: topontiki.gr