Κινεζικής καταγωγής οι 39 νεκροί του Εσσεξ - Συνεχίζεται η ανάκριση του Βορειοϊρλανδού οδηγού

Κινέζοι ήταν τελικά οι 39 νεκροί που βρέθηκαν σε κοντέινερ φορτηγού στο Έσσεξ σύμφωνα και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. 

Κινεζικής καταγωγής οι 39 νεκροί του Εσσεξ - Συνεχίζεται η ανάκριση του Βορειοϊρλανδού οδηγού

Κινέζοι ήταν οι 39 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί σε κοντέινερ φορτηγού στο Έσσεξ, μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το δίκτυο ITV.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βρετανική αστυνομία αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όπως ανέφερε σε ένα tweet η Global Times.

Nταλίκα από τη Βουλγαρία βρέθηκε με 39 πτώματα στο Λονδίνο! (vid)

Η εφημερίδα, την οποία εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία, επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα πως «δεν μπορεί να μεταδοθεί τίποτα τώρα».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από τις βρετανικές αρχές η ανάκριση του Βορειοϊρλανδού οδηγού Μο Ρόμπινσον, σε μια προσπάθεια να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπόθεσης.

Ο 25χρονος Ρόμπινσον είναι το πρόσωπο – κλειδί για τη διαλεύκανσή της, με την αστυνομία να πραγματοποιεί εφόδους στο σπίτι του και σε αυτό των γονιών του, αναζητώντας στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα βρετανικών μέσων, μιας και η αστυνομία δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τον θάνατο των 39, βασικός προσανατολισμός των αρχών είναι η υπόθεση να σχετίζεται με κυκλώματα σωματεμπόρων, «τρέχοντας» παράλληλη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, ασαφής παραμένει ακόμη ο ρόλος του Ρόμπινσον, μιας και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το αν γνώριζε ότι μετέφερε ανθρώπους, ενώ ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ήταν που ειδοποίησε τις αρχές.

Όσον αφορά τις συνθήκες θανάτου των 39 (μεταξύ των οποίων ήταν και ένας ανήλικος) δεν έχει ακόμη απαντηθεί από την αστυνομία αν οφείλεται σε υποθερμία, μιας και οι θερμοκρασίες στην καρότσα του φορτηγού θα μπορούσαν να κυμαίνονται ακόμη και στους -25 βαθμούς Κελσίου, εφόσον ήταν ενεργοποιημένος ο σχετικός διακόπτης.

Το κοντέινερ έφτασε στο Πέρφλιτ του Έσσεξ, στη νότια Αγγλία, προερχόμενο από το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρούγκε.

Η κόκκινη καμπίνα φέρεται πως προερχόταν από την Ιρλανδία. Είχε το σήμα «Ιρλανδία» (“Ireland”) στο παρμπρίζ μαζί με το μήνυμα «Το απόλυτο όνειρο» (“The Ultimate Dream”).

Η μακάβρια ανακάλυψη των πτωμάτων έγινε στις 1.40 π.μ. τοπική ώρα, λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου το κοντέινερ έφθασε στη Βρετανία.

Το όχημα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο στο γειτονικό Τίλμπουρι Ντοκς όπου θα διεξαχθεί περαιτέρω εγκληματολογική εργασία για αυτό που η αστυνομία λέει ότι θα είναι μια μακρά διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.

Πολλά αντίστοιχα περιστατικά

Πάντως, μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, μιας και τα τελευταία χρόνια αρκετοί μετανάστες έχουν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να εισέλθουν κρυφά στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντίστοιχους τρόπους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, τα κυκλώματα σωματεμπορίας έχουν βρει, τα τελευταία τρία χρόνια, νέους «διαδρόμους» εισόδου στη χώρα, μετά τον αποκλεισμό της διόδου μέσω της Μάγχης.

Το πλέον πολύνεκρο περιστατικό είχε καταγραφεί το 2000, όταν 58 (και πάλι Κινέζοι) μετανάστες είχαν βρεθεί νεκροί από ασφυξία σε εμπορευματοκιβώτιο φορτηγού στο Ντόβερ.

Πιο πρόσφατα, και μετά το ξέσπασμα της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, ανάλογα συμβάντα έχουν σημειωθεί:

- Το 2014 όταν ένας Αφγανός μετανάστης είχε βρεθεί νεκρός σε εμπορευματοκιβώτιο πλοίου, πάλι στο Εσσεξ, ενώ 34 συμπατριώτες του είχαν καταφέρει να επιβιώσουν.

- Το 2015 δύο νεκροί μετανάστες είχαν εντοπιστεί στο Μπράνστον, σε ξύλινο κιβώτιο που είχε σταλεί από την Ιταλία

- Το 2016 δύο μετανάστες, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, είχαν βρεθεί νεκροί στο Μπάνμπερι και το Κεντ.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr