Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται στους καπνιστές και στα καταστήματα - Δεν ψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση

Με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο αντικαπνιστικός νόμος, με τη δυνατότητα αυτόβουλης συνδρομής των ένστολων της ΕΛΑΣ. Ποια είναι τα πρόστιμα για καπνιστές και καταστήματα

Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται στους καπνιστές και στα καταστήματα - Δεν ψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση

Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επισημαίνει ότι τα θέματα της Δημόσιας Υγείας δεν έχουν χρώμα και δεν χωρούν σε αυτά μικροπολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα να ασκούν κριτική για επιμέρους διατάξεις του «αντικαπνιστικού νομοσχεδίου», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Οι νέες διατάξεις θα μπουν σε εφαρμογή αμέσως μετά τη δημοσίευση τους στο ΦΕΚ τις προσεχείς ημέρες.

Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος στα καζίνο, και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ. Καθώς και στα καταστήματα που διεξάγονται τυχερά παίγνια με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους διακοσίων ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη δημιουργία των χώρων αυτών.
Επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.

Προβλέπεται επίσης η επιβολή χρηματικών προστίμων, αλλά και το σφράγισμα των χώρων σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Το πρόστιμο για τους καπνίζοντες αυξάνεται από τα 50 ευρώ στα 200 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 500 ευρώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων.

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του νόμου είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές, αλλά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

O εισηγητής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, στο κεφάλαιο που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος, αναφέρθηκε στην κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων και στην επέκταση της απαγόρευσης κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας, συγκέντρωσης ανηλίκων, με ανάλογα πρόστιμα σε σχέση με την παράβαση.

Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική αλλαγή» το ότι το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα μπορεί να συνδράμει αυτοβούλως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων.

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ξανθός αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη κύρωσης ενός πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο έναντι των κλειστών δημόσιων χώρων και των καταστημάτων, αλλά και έναντι της καπνοβιομηχανίας, «η οποία συχνά προβαίνει σε μη σύννομες δράσεις προβολής και διαφήμισης, ιδιαίτερα νέων καπνικών προϊόντων».

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς,ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί, αλλά δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή της μέχρι σήμερα νομοθεσίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε, ότι πρέπει να συνοδεύεται από μακρόχρονη και στοχευμένη αντικαπνιστική εκστρατεία, ώστε να δημιουργηθεί αντικαπνιστική νοοτροπία και κυρίως στους νέους.

Επίσης, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε κάθε ευθύνη επιβολής του νόμου στην Ελληνική Αστυνομία και προσέθεσε πως θα πρέπει να αναρωτηθούμε ως προς τις συνθήκες, τους όρους και την επαρκή της στελέχωση για την ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να είμαστε αναποτελεσματικοί στο κυνήγι της γόπας, εάν δεν εκπονηθεί παράλληλα εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας σε βάθος χρόνου» ανέφερε ο κ. Πουλάς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, για τις «αντικαπνιστικές» διατάξεις είπε πως το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όμως στο νομοσχέδιο κυριαρχούν τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα, ενώ απουσιάζει κάθε μέτρο στήριξης της προσπάθειας κάποιου να κόψει το τσιγάρο.

Δηλαδή, και στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την διακοπή του τσιγάρου στη βάση της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» και σε μέτρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση είπε ότι αν και θα έπρεπε να εφαρμοστεί επιτέλους και να απαγορευτεί το κάπνισμα, το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες διωγμού, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιδιοκτητών διαφόρων επιχειρήσεων.

Η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25, τόνισε τον ρόλο της ΕΛΑΣ στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ότι η εικόνα αστυνομικών να σβήνουν τα τσιγάρα πολιτών και να τους επιβάλλουν πρόστιμα, εμπεδώνει ένα θέαμα επικίνδυνης αστυνομοκρατίας.