NYT: Η Ρωσία βομβάρδισε τον Μάιο 4 νοσοκομεία στην Ιντλίμπ μέσα σε 12 ώρες

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας βομβάρδισαν μέσα σε 12 ώρες τον Μάιο τέσσερα νοσοκομεία σε περιοχές υπό τον έλεγχο ανταρτών στη Συρία, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα The New York Times.

NYT: Η Ρωσία βομβάρδισε τον Μάιο 4 νοσοκομεία στην Ιντλίμπ μέσα σε 12 ώρες

Οι επιδρομές, που η αμερικανική εφημερίδα διατείνεται πως έγιναν από τη Μόσχα βασιζόμενη σε ηχογραφημένες ρωσικές ραδιοεπικοινωνίες, δεδομένα από καταγραφείς πτήσεων αεροσκαφών και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας βομβαρδισμών νοσοκομείων από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά το δημοσίευμα.

Με βάση την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, μια από τις υγειονομικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ήταν το χειρουργικό νοσοκομείο Ναμπάντ αλ Χαγιάτ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το ιατρικό κέντρο, το οποίο είχε υποστεί επιθέσεις τρεις φορές από το 2013, είχε μεταφερθεί σε υπόγειο χώρο, για να προφυλαχθεί.

Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς σε αυτό είχαν απομακρυνθεί εσπευσμένα τρεις ημέρες πριν βομβαρδιστεί, λόγω πληροφοριών που ανέφεραν ότι επρόκειτο να χτυπηθεί άμεσα. Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, ελεγκτής στο έδαφος έδωσε τις συντεταγμένες σε ρώσο πιλότο, ο οποίος επιβεβαίωσε μερικά λεπτά αργότερα ότι είχε οπτική επαφή με τον στόχο.

Ο ελεγκτής έδωσε το πράσινο φως για το πλήγμα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρητής επιφορτισμένος με το να προειδοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση επιδρομών εντόπιζε ρωσικό αεροσκάφος στον τομέα. Δημοσιογράφοι που είχαν πάει στην περιοχή εκ των προτέρων, εν αναμονή της επίθεσης, κατέγραψαν σε βίντεο τρεις βόμβες διείσδυσης σε οχυρώσεις καθώς έπλητταν το νοσοκομείο.

Σε περίπου δώδεκα ώρες άλλα τρία νοσοκομεία στην περιοχή -το Καφρ Νάμπιλ, το Καφρ Ζίτα και το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Άμαλ - βομβαρδίστηκαν με πανομοιότυπο τρόπο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τα τέσσερα νοσοκομεία είχαν δώσει τις συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν σε έναν κατάλογο που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε πως δεν θα γίνονταν στόχος αεροπορικών πληγμάτων, κατά το δημοσίευμα.

Οι εσκεμμένοι βομβαρδισμοί νοσοκομείων θεωρούνται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία και η Συρία διαψεύδουν ότι στοχοθετούν πολιτικές εγκαταστάσεις και διαβεβαιώνουν ότι δρουν αποκλειστικά και μόνο εναντίον «τρομοκρατών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ