Στα άδυτα του πρώτου ελληνικού αποτεφρωτηρίου - H διαδικασία της καύσης (vid)

Δείτε το πρώτο αποτεφρωτήριο που λειτουργεί στη χώρα μας στην περιοχή της Ριτσώνα. Η διαδικασία για την αποτέφρωση...

Στα άδυτα του πρώτου ελληνικού αποτεφρωτηρίου - H διαδικασία της καύσης (vid)

Το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 30 Σεπτεμβρίου και ήδη έχει εκτελέσει 8 αποτεφρώσεις.

Έως τώρα οι συγγενείς των νεκρών που είχαν εκφράσει την επιθυμία της καύσης, αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε κρεματόριο της Βουλγαρίας.

Το ελληνικό αποτεφρωτηριο βρίσκεται στη Ριτσώνα. «Η λειτουργία του αποτελεί ιστορικό γεγονός. Η αλλαγή των ταφικών εθίμων είναι από τις πιο δύσκολες και πιο αργά μεταβαλλόμενες συνήθειες σε μια κοινωνία. Η χώρα μας δυστυχώς για διάφορους λόγους είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποκτά αποτεφρωτηριο.

Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ είναι το αποτέλεσμα μια προσπάθειας που άρχισε το 1996 από την «Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης» η οποία πέτυχε μέσα σε 23 χρόνια με υπομονή και επιμονή την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου για να γίνει δυνατή η κατασκευή του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης

Η αποτέφρωση σορών και οστών γίνεται σε συνεργασία με όλα τα γραφεία τελετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σύμφωνα με την «Υπηρεσία Αποτέφρωσης Νεκρών ΑΕ» και στοιχίζει 600 ευρώ.

Η καύση οστών ξεκινά από τα 250 ευρώ. Προκειμένου να αποτεφρωθεί μία σορός είναι απαραίτητα όλα εκείνα τα δικαιολογητικά που που προσκομίζονται για την ταφή ενός νεκρού αλλά και γνωμάτευση γιατρού, πιστοποιητικό ιατροδικαστή και υπεύθυνη δήλωση του θανόντος η συγγενικού προσώπου ότι επιθυμεί να αποτεφρωθεί η σορός του.

Το κρεματόριο της Ριτσώνας διαθέτει δυο κλίβανους και στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να γίνουν μέχρι και δέκα αποτεφρώσεις. Η κάθε μία διαρκεί 75 λεπτά. Αφού περάσουν δύο ώρες οι συγγενείς παραλαμβάνουν στην τεφροδόχο που έχουν επιλέξει.

Οι τιμές των τεφροδόχων ξεκινούν από τα 12 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 588 ευρώ. Για όσους το επιθυμούν μπορεί να γίνει διασπορά της τέφρας στη θάλασσα, στον αέρα αλλά και ταφή στη φύση.