Ξέσπασμα της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Πώς τολμάτε να μου κλέβετε τα όνειρα;»

Οργισμένη ομιλία της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά των παγκοσμίων ηγετών στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ξέσπασμα της 16χρονης Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Πώς τολμάτε να μου κλέβετε τα όνειρα;»

«Μου κλέψατε τα όνειρα».Αυτή ήταν μία από τις φράσεις που χρησιμοποίησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.
Η 16χρονη Σουηδέζα που έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών διεθνώς στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ έκαναν αίσθηση τα σκληρά λόγια που χρησιμοποίησε.


Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, επισήμανε εκ νέου τα επιστημονικά δεδομένα της επιτάχυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ επιτέθηκε σε προέδρους κρατών που έδωσαν το παρών στην σύνοδο.


Αναλυτικά στην ομιλία της ανέφερε:

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας» ανέφερε χαρακτηριστικά με φωνή τρεμάμενη από την ένταση, συμπληρώνοντας «ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας. Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ.

Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ»