Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου

Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουν οι Ξάνθιππος, Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα, Πολυξένη, Ξένη, Ξένια, Ραΐς, Ραΐδα, Ίρις, Ίριδα.

H 23η Σεπτεμβρίου είναι η 266η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (267η σε δίσεκτα έτη).

Ανατολή ηλίου στην Αττική στις 07:13 και δύση στις 19:21 με διάρκεια ημέρας 12 ώρες και 8 λεπτά. Σελήνη 23 ημερών.

Σήμερα, είναι:

  • Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών
    Η 23η Σεπτεμβρίου τιμάται ως Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017.
    Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη.
  • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού
    Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σπορ και την άθληση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου το 2018). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κι έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.
  • Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας
    Ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων, μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα.
  • Εθνική Εορτή της Σαουδικής Αραβίας, σε ανάμνηση της ενοποίησης της χώρας από τη δυναστεία των Σαούντ το 1932.
    Το Βασίλειο της Ναζντ και της Χετζάζ συγχωνεύτηκε με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίστηκε η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του. Οι Σαούντ, μια φάρα κτηνοτρόφων και καμηλιέρηδων, σήμερα είναι η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο, χάρις στο πετρέλαιο που ρέει άφθονο στα έγκατα της Πετραίας Αραβίας, όπως ονόμαζαν την περιοχή οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.»

Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:

  • Η σύλληψις του τιμίου και ενδόξου προφήτου Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου
  • Μαρτύρων Ανδρέου, Ιωάννου, Αντωνίου, Πέτρου
  • Ραΐδος της παρθένου
  • Ξανθίππης και Πολυξένης των εν Ισπανία (†1ος αι.)
  • Νεομαρτύρων Νικολάου του παντοπώλου (†1672) και Ιωάννου του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω (†1814) αθλήσαντος