Μπλόκο από το ΣτΕ στο online «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ

Δείτε τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μπλόκο από το ΣτΕ στο online «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην αγορά τυχερών παιγνίων η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία ακυρώνει την άδεια του ΟΠΑΠ στην παροχή υπηρεσιών αθλητισμού στοιχηματισμού μέσω του Διαδικτύου. Η απόφαση του ΣτΕ, που καθαρογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο, θεωρεί άκυρo τον κανονισμό τον οποίο είχε εκδώσει η Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ) το 2014, βάσει του οποίου ο ΟΠΑΠ διέθετε online το τυχερό παίγνιο «Πάμε Στοίχημα». Ο Οργανισμός μπορεί να προσφέρει το συγκεκριμένο παίγνιο μόνο μέσω του επίγειου δικτύου του (πρακτορεία).

Αν και οι οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του ΣτΕ στον ΟΠΑΠ θεωρούνται επουσιώδεις –τα έσοδα της επιχείρησης από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πολύ χαμηλά– εντούτοις δημιουργεί νέα δεδομένα στη αγορά. Ο ΟΠΑΠ ουσιαστικά καλείται να εισέλθει στον διαδικτυακό στοιχηματισμό εκ νέου και επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Μάλιστα, πολλοί σήμερα εξηγούν την αλλαγή στάσης του ΟΠΑΠ, σχετικά με το εικαζόμενο αποκλειστικό δικαίωμα στον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό, αλλά και την απόφασή του να επενδύσει στην εταιρεία Stoiximan, ότι έχει αφετηρία τη νομική αυτή απόφαση του ΣτΕ που είχε διαφανεί στο τέλος του 2018.

Η ΕΕΕΠ στην παρούσα συγκυρία δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αντίθετα, όπως συνέβη και με την απόφαση του ΣτΕ για τον κανονισμό των VLTs, θα πρέπει η κυβέρνηση για άλλη μία φορά να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά». Και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η πιο συνετή κίνηση είναι να προχωρήσει πιο γρήγορα την αδειοδότηση των ενδιαφερόμενων παρόχων, κάτι που ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένο να το πράξει μέσα στη χρονιά που έρχεται. Το σχετικό σχέδιο νόμου, άλλωστε, είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2018, ενώ τον περασμένο Μάιο υποβλήθηκε προς διαβούλευση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TRIS).

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον κανονισμό παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού από τον ΟΠΑΠ διαφοροποιείται από την απόφαση για τον κανονισμό των VLTs. Ο τελευταίος έφερε ένα τυπικό κώλυμα, καθώς δεν είχε κυρωθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος όπως προβλέπει ο νόμος (4002/2011). Ο κανονισμός του διαδικτυακού στοιχηματισμού εισέρχεται στην ουσία και εξετάζει την παροχή του σχετικού δικαιώματος στον ΟΠΑΠ.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ για τον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό τώρα δημιουργεί στην αγορά προσδοκίες για μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα επιλύουν, πέρα από το θέμα της μόνιμης αδειοδότησης των παρόχων τυχερών παιγνίων Διαδικτύου, μία σειρά άλλων θεμάτων. Τέτοια είναι η ακριβής αποτύπωση των δικαιωμάτων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, είτε αυτά διεξάγονται επίγεια είτε στο Διαδίκτυο, η άμβλυνση των διαφορών στη φορολογία κ.ά. Ως συνέπεια, αναμένεται η προσθήκη συμπληρωματικών διατάξεων στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στις Αρχές της Ε.Ε. η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πηγή: Kathimerini.gr