Πότε αλλάζει η ώρα!

Πότε θα αλλάξει η ώρα για τις χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη θερινή ώρα και πότε για όσες θέλουν τη χειμερινή.

Πότε αλλάζει η ώρα!

Η κατάργηση της αλλαγής ώρας από θερινή σε χειμερινή και τούμπαλιν έχει πλέον αποφασιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα τεθεί σε ισχύ από το 2021.

Με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά την ψηφοφορία που έγινε στο Στρασβούργο, η ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και ΤουρισμούTRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.

Όπερ σημαίνει ότι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2019, δηλαδή στις 27/10, αλλάζει για τελευταία φορά η ώρα από θερινή σε χειμερινή, με τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν μια ώρα πίσω στις 4 τα ξημερώματα (από 04.00 θα πάει 03.00).

Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων από το 2018, αναφέροντας μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή θα επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος σημαίνει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα. Για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.