«Disaster Selfie»: Τι ακριβώς είναι το νέο trend του διαδικτύου και γιατί εξοργίζει τον κόσμο (pic)

Αμφιλεγόμενες αναρτήσεις τουριστών σε μνημεία τραγωδιών.

«Disaster Selfie»: Τι ακριβώς είναι το νέο trend του διαδικτύου και γιατί εξοργίζει τον κόσμο (pic)

Μετά την επιτυχία του HBO, «Chernobyl», πολλοί χρήστες των social media έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να βγάλουν μια φωτογραφία στην πόλη φάντασμα έτσι ώστε να εντυπωσιάσουν και να αποκτήσουν περισσότερα like και followers.

Χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο της κατάστασης, ολοένα και μεγάλωνε ο αριθμός που επισκέπτονταν τον θερμοπυρηνικό σταθμό προκειμένου να «ζήσουν την εμπειρία». Όπως είναι φυσιολογικό, με τη μανία που κυριαρχεί στα social media, το θέμα δεν έμεινε μόνο εκεί. Μέσα σε λίγες μέρες αυτή η απερισκεψία έγινε trend και οι χρήστες εξαπλώθηκαν και σε άλλες «απαγορευμένες» για την σωματική τους ακεραιότητα περιοχές.

Παράλληλα, εξαπλώθηκε και ο «σκοτεινός τουρισμός» κατά τον οποίο τουρίστες από όλο τον κόσμο, επισκέπτονται τόπος γνωστών τραγωδιών και βγάζουν selfie την οποία και ανεβάζουν με αντίστοιχα hashtag στους λογαριασμούς τους. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «Disaster Selfie» και όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, είναι ένα "τέρας" της σύγχρονης πραγματικότητας.

Μέρη θανάτου, μνήμης και στοχασμού, εξελίσσονται άθελά τους σε hot μέρη για να τα επισκεφτεί ένας τουρίστας, ο οποίος δεν θα σεβαστεί τον τόπο όπως του αξίζει αλλά θα τον «γελοιοποιήσει». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο youtuber Logan Paul ο οποίος είχε αναρτήσει στο κανάλι του ένα βίντεο όπου εκείνος και κάποιοι φίλοι του είχαν πάει στο δάσος Αοκιγκάχαρα της Ιαπωνίας και γελούσαν μπροστά από ένα δένδρο στο οποίο κάποτε είχε κρεμαστεί ένας άνθρωπος.

Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Grenfell Tower του Λονδίνου, ο οποίος ενώ τυλιγόταν στις φλόγες έγινε θέαμα για τους τουρίστες, με τους ντόπιους να προσπαθούν να τους αποτρέψουν εν ώρα καταστροφής εκείνοι να χρησιμοποιούν το γεγονός για να «δειχτούν».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν αυτό το φαινόμενο, αυτό που εξιτάρει τους ανθρώπους και τους οδηγεί σε αυτά τα μέρη είναι η αντιπαράθεση του πραγματικού και οικείου με το σουρεαλιστικό και ξένο.

Ωστόσο, όσο και να μπορούν να το εξηγήσουν και να το δικαιολογήσουν είναι στο χέρι του καθενός να έχει την ηθική να συμπεριφέρεται με σεβασμό και να γνωρίζει την σοβαρότητα των τραγωδιών που έλαβαν χώρα σε αυτά τα μέρη.