Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 29 Ιουλίου

Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 29 Ιουλίου

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου, γιορτάζουν οι Θεόδοτος, Θεοδότης, Θεοδότη, Καλλίνικος, Καλλινίκης.

H 29η Ιουλίου είναι η 210η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (211η σε δίσεκτα έτη).

Καιρός: Ψηλά και πάλι ο υδράργυρος

Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 06:25 και δύει στις 20:37 με διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 12 λεπτά. Σελήνη 26 ημερών.

Σήμερα είναι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Τίγρης
    Καθιερώθηκε το 2010, με απόφαση της Συνάντησης Κορυφής για την Τίγρη που συνήλθε στην Αγία Πετρούπολη, υπό την αιγίδα του τότε πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Στα νησιά Φερόες αφήνουν για λίγο τα δίχτυα και το ψάρεμα για να γιορτάσουν την πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τους μετά τις θερινές διακοπές (Ólavsøka).
  • Ημέρα του Εθνικού Ύμνου στη Ρουμανία, στη σύνθεση του οποίου συνεισέφερε ο συνθέτης και μουσικολόγος Άντον Παν, γεννημένος από Ελληνίδα μητέρα. Γράφτηκε από τον ποιητή Αντρέι Μουρεζάνου με τον τίτλο «Ξύπνα Ρουμάνε», κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά των Αψβούργων το 1848.

Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:

  • Μάρτυρος Θεοδότης και των τέκνων αυτής Βενιαμίν και Βηρίου
    Η Αγία Θεοδότη καταγόταν από τη Νίκαια της Βιθυνίας. Έμεινε χήρα σε νεαρή ηλικία και αφοσιώθηκε στην ανατροφή των τριών παιδιών της. Με τη φιλόστοργη φροντίδα της μεγάλωσαν οι γιοι της και αναδείχθηκαν παιδιά πιστά και με μεγάλη φρόνηση. Τα χρόνια, όμως, εκείνα ήταν δύσκολα και επικίνδυνα. Η εικονομαχία ήταν στο αποκορύφωμά της. Η αγία Θεοδότη με τους γιους της ήταν στην πρώτη τάξη των υπέρμαχων αθλητών της Ορθοδοξίας. Εκείνη μεταξύ του γυναικείου κόσμου, αυτοί μεταξύ των συνομηλίκων τους, συμβούλευαν υπέρ της τιμητικής προσκύνησης των Ιερών Εικόνων και έβαλαν κατά των ασεβών προσταγμάτων των εικονομάχων βασιλέων. Η στάση τους αυτή οδήγησε μητέρα και γιους στο μαρτύριο, που το υπέστησαν με αξιοθαύμαστη καρτερία.
  • Μαρτύρων Βασιλίσκου, Καλλινίκου του Κίλικος, Μάμαντος και Ιωάννου
  • Θεοδότης μάρτυρος
  • Οσίων Κωνσταντίνου Γ΄, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του ευσεβούς βασιλέως Θεοδοσίου του «Μικρού» και Ιωάννου του στρατιώτου