Φόβοι για το χειρότερο φετινό ναυάγιο-δεκάδες αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο(vid)

Ένα ακόμη ναυάγιο, ίσως το χειρότερο φέτος, σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, αφότου ανατράπηκε ξύλινο σκάφος στο οποίο μετέβαιναν μετανάστες. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), υπάρχουν φόβοι για 150 νεκρούς οι οποίοι αγνοούνται, ενώ οι λιβυκές αρχές κάνουν λόγο για 110 αγνοούμενους.  

Φόβοι για το χειρότερο φετινό ναυάγιο-δεκάδες αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο(vid)

Η UNHCR αναφέρει:«Μόλις συνέβη η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο φέτος» όταν έγινε γνωστό ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν συνολικά περίπου 250 πρόσφυγες από την Ερυθραία και άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ανετράπη ανατολικά της Τρίπολης.

Ο φετινός αριθμός των μεταναστών που έχασαν την ζωή τους στην Μεσόγειο ανέβηκε στους 600, με το τελευταίο αυτό ναυάγιο, ενώ σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2019 ενδεχομένως να γίνει η έκτη συνεχής χρονιά που θα καταγραφούν πάνω από 1.000 νεκροί στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο ΔΟΜ όσο και το λιβυκό πολεμικό ναυτικό έδωσαν αρκετά διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοουμένων και των διασωθέντων στα ανοικτά της Λιβύης, η οποία παραμένει ακόμα βυθισμένη στο χάος από το 2011, με τις αμείλικτες συγκρούσεις για την εξουσία να συνεχίζονται και ένοπλες ομάδες να προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) από την άλλη, επικαλούμενοι μαρτυρίες ναυαγών που διασώθηκαν, αναφέρουν ότι οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί σε τρία πλεούμενα και ήταν περίπου 400. Αν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες μαρτυρίες, αγνοούνται τουλάχιστον 250 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει ο Ζουλιάν Ρεκμάν, επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, οι διασωθέντες υποστηρίζουν πως αυτοί που τους βοήθησαν αρχικά ήταν ψαράδες και όχι η λιβυκή ακτοφυλακή. Ενώ προσθέτει: «Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον έβγαλαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται. Έχουν σωθεί παιδιά, αλλά πολλά άλλα χάθηκαν..»