Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής

Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου, γιορτάζουν οι Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια.

H 26η Ιουλίου είναι η 207η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (208η σε δίσεκτα έτη).

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Άλιμο, Διόνυσο

Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 06:22 και δύει στις 20:39 με διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 17 λεπτά. Σελήνη 23 ημερών.

Καιρός: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας

Σήμερα είναι:

  • Διεθνής Ημέρα για την προστασία των Μαγκρόβιων Οικοσυστημάτων
    Η 26η Ιουλίου έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον πολιτιστικό βραχίονα του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την προστασία των Μαγκρόβιων Οικοσυστημάτων («International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem»), που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
  • Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων
    Η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων γιορτάζεται από το 2000, με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού διαχειριστή συστημάτων (System Administrator) Τεντ Κεκάτος, την τελευταία Παρασκευή κάθε Ιουλίου. Χρόνο με το χρόνο η γιορτή διεθνοποιείται όλο και περισσότερο.
  • Στην Κούβα γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα της Εξέγερσης σε ανάμνηση της πρώτης αποτυχημένης εξέγερσης του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του, όταν σαν σήμερα το 1953 επεχείρησαν να καταλάβουν το στρατόπεδο Μονκάδα στην πόλη Σαντιάγο ντε Κούμπα. Αργία.
  • Η Λιβερία γιορτάζει την ανεξαρτησία της (26/7/1847). Εθνική Εορτή.
  • Τα νησιά Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία. Εθνική Εορτή.

Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:

  • Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου
    Η Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή Αθληφόρος ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς είναι αγία της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας και θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.
  • Μάρτυρος Ιερουσαλήμ.
  • Ιερομάρτυρος Ερμολάου (†305) και των συν αυτώ: Ερμίππου και Ερμοκράτους.
    Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η μνήμη του τιμάται μαζί με των συνεργατών του Ερμίππου και του Ερμοκράτους στις 26 Ιουλίου. Ο Ερμόλαος ήταν γιατρός και ιερέας. Μαζί με τους συνοδοιπόρους του Έρμιππο και Ερμοκράτη κατέφυγε στα περίχωρα της Νικομήδειας, κατά τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (284-305). Εκεί, ο Ερμόλαος γνώρισε ένα νεαρό σπουδαστή Ιατρικής, τον Παντολέοντα, που έγινε μαθητής του. Τον κατήχησε, τον βάπτισε χριστιανό και του έδωσε το όνομα Παντελεήμων, με το οποίο έγινε αργότερα γνωστός ο άγιος-γιατρός.
  • Μαρτύρων Αππίωνος και Ωραιοζήλης.
    Η Ωραιοζήλη έζησε τον 1ο αιώνα και οι γονείς της ήταν Έλληνες ειδωλολάτρες. Στην αρχή ήταν και αυτή ειδωλολάτρισσα, κατόπιν όμως έγινε χριστιανή από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα.
    Μαρτύρησε κατά τη διάρκεια του διωγμού των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό (81-96), επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της.
  • Οσίων Γεροντίου Αγιορείτου, Ιγνατίου του Στειρωνίτου και Συμεών του αρχιμανδρίτου.
  • Ερμολάου του θαυματουργού, του Εγκλείστου.
  • Ιακώβου εν Αλάσκα.
  • Εγκαίνια Ναών Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ.
  • Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Πηγαδίω.