Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 20 Ιουλίου

Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 20 Ιουλίου

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Σάββατο 20 Ιουλίου, γιορτάζουν οι Ηλίας, Λιάκος, Λιάκουρας, Λίας, Ηλιάνα, Λιάνα, Ηλιάννα, Ήλια.

H 20ή Ιουλίου είναι η 201ή ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (202η σε δίσεκτα έτη).

Καιρός: Ώρα για παραλία και... μποφόρ

Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 06:17 και δύει στις 20:44 με διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 26 λεπτά. Σελήνη 18 ημερών.

Σήμερα είναι:

  • Η ημέρα που η Κολομβία γιορτάζει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1810.
    Μετά την κατάκτηση της Κολομβίας από τους Ισπανούς και τη μακρά περίοδο της ισπανικής αποικιοκρατίας, αρκετά επαναστατικά κινήματα εκδηλώθηκαν με στόχο την αυτοδιάθεση ή και ανεξαρτησία περιοχών της χώρας. Το τελευταίο κίνημα ανεξαρτησίας από την Ισπανία ξεκίνησε γύρω στο 1810, μετά τη χορήγηση ανεξαρτησίας στο νησί Ισπανιόλα (σήμερα μοιράζεται από τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή) το 1804. Το γεγονός αυτό παρείχε σημαντική υποστήριξη στους μετέπειτα ηγέτες της κολομβιανής επανάστασης, δηλαδή τους Σιμόν Μπολίβαρ και Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ. Ο Μπολίβαρ έγινε στη συνέχεια, μετά τη νικηφόρα μάχη της Μπογιακά, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Κολομβίας, ενώ ο Σανταντέρ αντιπρόεδρος.
  • Εθνική Ημέρα Γλειφιτζουριού στις ΗΠΑ.


Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:

  • Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη
    Στον προφήτη Ηλία, αποδίδονται ορισμένα θαύματα. Κατά την Παλαιά Διαθήκη κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό(Βασιλειών Γ ιη' 39). Κατά το ίδιο βιβλίο, ο προφήτης Ηλίας με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρεισήμισι χρόνια. Επίσης του αποδίδεται η ανάσταση του νεκρού γιου της Σαραφθίας χήρας. Αναφέρεται ότι στο όρος Χωρήβ είδε τον Θεό. Η ιστορία αναφέρει πως ο προφήτης Ηλίας δεν έχει πεθάνει, αλλά αναλήφθηκε με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισαίο. Τέλος, στη Μεταμόρφωση του Ιησού, στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.
  • Αγίου Αλεξίου Medvedkov του Ρώσου του εν Γαλλία (†1934)
  • Αγίων Δημητρίου Klepinine, Μαρίας Skobtsova (†1945), Γεωργίου (Iuri Skotsov) και
  • Ηλία Fondminskii (†1942) των μαρτύρων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης
  • Εγκαίνια Ναού Τιμίου Προδρόμου της Μονής Στουδίου (ε΄ αι.)