Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 17 Ιουλίου - Της Αγίας Μαρίνας

Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 17 Ιουλίου - Της Αγίας Μαρίνας

Εορτολόγιο και τιμάται η Αγία Μαρίνα ενώ γιορτάζουν σήμερα, μεταξύ άλλων, οι Μαρίνες.

Γεικότερα σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, γιορτάζουν οι Μαρίνος, Μαρίνα, Αλίκη, Αλεξάνδρα, Αλεξία, Αλεξάντρα, Αλέκα.

H 17η Ιουλίου είναι η 198η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (199η σε δίσεκτα έτη).

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε Δήμους της Αττικής σήμερα, 17 Ιουλίου

Στην Αθήνα, ο ήλιος ανατέλλει στις 06:15 και δύει στις 20:46 με διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 30 λεπτά. Σελήνη 15 ημερών.

Σήμερα είναι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης
    Γιορτάζεται με πρωτοβουλία του «Συμμαχίας για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» (ενός συνασπισμού μ.κ.ο.), κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου. Στόχος να κάνει γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα το αναδυόμενο σύστημα της τακτικής διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Επιλαμβάνεται υποθέσεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου κ.ά.). Από το 2002, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας υπάγονται στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Έχει δικαιοδοσία μόνο στα κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Ρώμης και αυτή την περίοδο είναι 106 από τα 192 που συγκροτούν τον ΟΗΕ.
  • Ημέρα της Ανεξαρτησίας στη Σλοβακία
    Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας του Σλοβακικού Έθνους ήταν ψήφισμα του Σλοβακικού Εθνικού Συμβουλίου στις 17 Ιουλίου 1992, με το οποίο τα μέλη του Συμβουλίου απαίτησαν την ανεξαρτησία της Σλοβακίας. Η εκδήλωση αυτή ήταν μέρος μιας διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε με τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Σλοβακίας την 1η Ιανουαρίου 1993.

Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:

  • Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης († δ΄αι.)
    Η Αγία Μαρίνα, (γνωστή και ως Αγία Μαργαρίτα της Αντιόχειας στην Καθολική Εκκλησία) ήταν Χριστιανή αγία και μάρτυς. Έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Συχνά συγχέεται με την Αγία Πελαγία καθώς «Μαρίνα» είναι το λατινικό αντίστοιχο του ελληνικού ονόματος «Πελαγία». Η Αγία Πελαγία ήταν γνωστή ως Μαργαρίτα. Όμως στην πραγματικότητα η Αγία Μαρίνα δεν ταυτίζεται με την Αγία Πελαγία καθώς η πρώτη προέρχονταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας και η δεύτερη από την Αντιόχεια της Συρίας.
    Σε ηλικία 15 ετών αποκάλυψε στον ειδωλολάτρη πατέρα της ότι ήταν χριστιανή. Ο πατέρας της την έδιωξε. Λίγο καιρό αργότερα ο έπαρχος Ολύμβριος έμαθε ότι η Αγία Μαρίνα ήταν χριστιανή. Αφού διέταξε να τη συλλάβουν και την ανέκρινε, της ανάγκασε να υποστεί σκληρά βασανιστήρια ώστε η Αγία Μαρίνα να απαρνηθεί την πίστη της, κάτι που δεν έγινε. Ο έπαρχος αποκεφάλισε την Αγία Μαρίνα.
    Τα λείψανα της Αγίας Μαρίνας βρίσκονται στην Αθήνα, στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ενώ η χείρα της βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.
  • Μαρτύρων Βερονίκης και Σπεράτου.
  • Οσίων ιεραποστόλων των Σλάβων Κυρίλλου, Μεθοδίου, Κλήμεντος, Σάβα, Αγγελαρίου, Γοράσδωνος και Ναούμ.
  • Σπεράτου μάρτυρος.
  • Ευφρασίου επισκόπου.
  • Aγίας Μαρίνης της Σικελής, της δια Χριστόν Σαλής.