Παρέλαβε χάος, θα αφήσει ...καμένη γη

Έξι εκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι το νέο μισθολόγιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Παρέλαβε χάος,  θα αφήσει ...καμένη γη

Όταν ο Βαγγέλης Γραμμένος ανέλαβε την προεδρία στην ΕΠΟ στις 18 Αυγούστου 2017, είπε ότι παρέλαβε… χάος από τον προκάτοχό του, Γιώργο Γκιρτζίκη, όπως κάθε νέα διοίκηση που διαδέχεται την απερχόμενη. Στις προγραμματικές του δηλώσεις υποσχέθηκε να βάλει μία τάξη, να ενισχύσει τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, να δούμε καλύτερες μέρες στη διαιτησία, να πάψει η Ομοσπονδία να αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, να εξορθολογήσει τα οικονομικά και βέβαια να … φέρει ξανά τον κόσμο στα γήπεδα.

Η νέα ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου βρίσκεται στη διοίκηση δύο χρόνια και οι προεκλογικές εξαγγελίες αποδείχτηκαν … παχιά λόγια, δεν έγιναν ποτέ πράξεις, ενώ φεύγοντας θα αφήσει πίσω του «καμένη γη».

Η Ομοσπονδία είναι έξω από το πλάνο της, η εξυγίανση απέτυχε παταγωδώς και δίνει την εντύπωση ότι και στην περίπτωση αυτή λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο σκάνδαλο στο ποδόσφαιρο. Από την πλευρά της η πολιτεία χειροκροτεί αμέριμνη, με τα εκατομμύρια ευρώ να χορεύουν σε … τρελούς ρυθμούς.

Στην πρόσφατη συνέλευση της ΕΠΟ ένα από τα θέματα, που είχαν «ψωμί», ήταν η λήψη απόφασης για το μισθό του προέδρου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νόμου 4603/2019. Το σώμα, λοιπόν, κλήθηκε να ψηφίσει και αποφάσισε κατά πλειοψηφία ο Βαγγέλης Γραμμένος να εισπράττει σε μηνιαία βάση το ποσό των 5.000 ευρώ μηναίως.

Συγκεκριμένα υπέρ της καταβολής μισθού στον πρόεδρο της ΕΠΟ ψήφισαν 53 Ενώσεις, εν αντιθέσει με 4 «όχι» από τον Ολυμπιακό, τις ΕΠΣ Πειραιά, Εύβοιας και Λακωνίας και ένα λευκό από την ΕΠΣ Αχαΐας. Εξήντα χιλιάδες ευρώ ετησίως θα βγαίνουν από τα ταμεία της ΕΠΟ για τον «χομπίστα» πρόεδρο, Βαγγέλη Γραμμένο. Τη στιγμή που οι ομάδες της Γ’ Εθνικής παίρνουν «ψίχουλα» για τα έξοδα των μετακινήσεών τους στα νησιά του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης, η Ομοσπονδία θα πληρώνει αρκετές χιλιάδες ευρώ σε Γραμμένο, Περέιρα, και την παρέα τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ η χώρα μας βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολιτευτική ιστορία της, στα μισθολόγια της ΕΠΟ όχι μόνο δεν υπάρχουν περικοπές μισθών, αλλά αντιθέτως κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη της Ομοσπονδίας αμείβονται πλουσιοπάροχα.

Πολύ σωστή και εύστοχη η τοποθέτηση του πρόεδρου της ΕΠΣ Λακωνίας, Παναγιώτη Καρρά, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση για μισθό στον πρόεδρο της ΕΠΟ και στην ομιλία του προς το σώμα ανέφερε τα εξής: «Όταν υπηρετείς πρέπει να ξέρεις και τους όρους ότι δεν θα υπάρχει αμοιβή. Επειδή είναι σημαντική θέση και τιμητική, ο κάθε ένας πρέπει να σκέφτεται ότι θα προσφέρει και δεν θα αμείβεται. Είμαι αντίθετος ξεκάθαρα». Να σημειωθεί ότι ο Γραμμένος θα είναι και ο πρώτος έμμισθος πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA και UEFA Χέρμπερτ Χούμπελ, βλέποντας των πακτωλό εκατομμυρίων να κάνει … πάρτι στην ΕΠΟ, δεσμεύτηκε να εισηγηθεί στη ΦΙΦΑ να πληρώσει η ίδια τον μισθό του Περέιρα, για την επόμενη σεζόν, από την στιγμή που επιβάλλει την παρουσία του. Κι εξέφρασε την αισιοδοξία του, πως αυτό το αίτημα θα γίνει δεκτό. Με αυτό τον τρόπο ηθικά ικανοποιήθηκαν οι επτά σύμβουλοι της ΕΠΟ που είχαν αποχωρήσει από την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που είχε ασχοληθεί με το θέμα του Περέιρα. Φυσικά αν περάσει η πρότασή του στην ΦΙΦΑ, θα είναι μία ανάσα στα ταμεία της Ομοσπονδίας καθώς ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής μας κοστίζει 22.000 ευρώ μηνιαίως (ευτυχώς τα χρήματα αυτά είναι μικτά) και στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα διαβίωσής του στην Αθήνα, δηλαδή το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα έξοδα κίνησης κι άλλες παροχές.