Αρχαία νομίσματα σε μπουκαλάκια νερού και η κρυψώνα σε τάπερ με ντολμαδάκια

Αµύθητης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό προσπαθούσε να περάσει Τούρκος που συνελήφθη στον µεθοριακό σταθµό των Κήπων.

Αρχαία νομίσματα σε μπουκαλάκια νερού και η κρυψώνα σε τάπερ με ντολμαδάκια

Ο µεγάλος αριθµός τάπερ µε… ντολµαδάκια που στοίβαξε σε µια χειραποσκευή, την οποία και δεν αποχωριζόταν, αλλά και τα συχνά ταξίδια που έκανε τελευταία στην Ελλάδα, «πρόδωσαν» τον 50χρονο Τούρκο, ο οποίος συνελήφθη στον µεθοριακό σταθµό των Κήπων µε 1.055 αρχαία αργυρά νοµίσµατα. Ο δράστης, οδηγός φορτηγού, που όµως ερχόταν πάντα ως τουρίστας µε το λεωφορείο της γραµµής, είχε κρύψει τα αρχαία νοµίσµατα -πιθανόν αθηναϊκής κοπής σε 7 µικρά πλαστικά µπουκαλάκια του νερού.

Στη συνέχεια, τύλιξε τα µπουκαλάκια προσεκτικά µε κίτρινη, αδιαφανή µονωτική ταινία και τα έβαλε το ένα πάνω στο άλλο στο πάτο του σακιδίου του. Πάνω από τον… αρχαιολογικό θησαυρό έβαλε µια σειρά µε τάπερ, όλα γεµάτα µε ντολµαδάκια. Οι τελωνειακοί στον µεθοριακό σταθµό των Κήπων τον περίµεναν. Τελευταία έκανε συχνά ταξίδια στην Ελλάδα, ακολουθούσε πάντα το ίδιο δροµολόγιο και φαινόταν αρκετά νευρικός µέχρι να φύγει από τον έλεγχο.

Το περασµένο Σάββατο έκανε ένα ακόµη ταξίδι στη χώρα µας ως επιβάτης του λεωφορείου, µε την τσάντα κολληµένη πάνω του. Επιβιβάστηκε στην Κωνσταντινούπολη -όπου µένει µόνιµα- σε λεωφορείο της γραµµής µε προορισµό την Κοµοτηνή. Εκεί είχε αφήσει τις προηγούµενες ηµέρες το ΙΧ του, µε το οποίο θα έφευγε για το Μόναχο της Γερµανίας.

Ο ίδιος γνώριζε ότι µετέφερε έναν αρχαιολογικό θησαυρό, αλλά αρνήθηκε να πει πού τον βρήκε και σε ποιον θα τον παρέδιδε. Δήλωσε απλώς ότι του έφερε τα νοµίσµατα ένα άγνωστο σε αυτόν άτοµο, που τον βρήκε στο σπίτι του, και θα τα παρέδιδε σε επίσης άγνωστο άτοµο στη Γερµανία, εισπράττοντας για τη µεταφορά 1.400€. Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων που εξέτασαν τα νοµίσµατα διαπίστωσαν ότι µακροσκοπικά εµπίπτουν στον νόµο περί αρχαιοτήτων, αλλά χρειάζεται λεπτοµερής εξέταση για να προσδιορίσουν ακριβώς τη χρονολόγησή τους και ενδεχοµένως την αρχαιολογική θέση από την οποία προέρχονται.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αθηναϊκής κοπής και πιθανόν όχι πριν από τον 4ο π.Χ. αιώνα, ωστόσο πρέπει να µελετηθούν ένα προς ένα για να βρεθεί µήπως τυχόν κάποια είναι κίβδηλα. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρή και θεωρείται µεγάλη επιτυχία των τελωνειακών αρχών. Οι αρχαιολόγοι εξετάζουν την προέλευση των αρχαίων νοµισµάτων, κυρίως λόγω του µεγάλου τους αριθµού. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί τέτοιος θησαυρός σε ένα σηµείο µέσα στην τουρκική επικράτεια, έτσι αυτό που ερευνάται τώρα είναι µήπως κάποια από αυτά -ή τα περισσότερα- είναι κίβδηλα.

Ο 50χρονος Τούρκος οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορία για παράβαση του νόµου περί αρχαιοτήτων και αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή: Ethnos.gr