Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει κλαπέντα αγάλματα

Πρόκειται για αγάλματα που κλάπηκαν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και κατασχέθηκαν στην Βρετανία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πολέμων.

Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει κλαπέντα αγάλματα

Το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε μια ανακοίνωση κατά την οποία επιβεβαίωσε πως θα επιστρέψει έργα τέχνης και αρχαία εκθέματα που είχαν κλαπεί από τις χώρες του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Τα κλοπιμαία εκθέματα κατασχέθηκαν από τις βρετανικές αρχές και τώρα θα επιστρέψουν στον τόπο τους.

Ο Διευθυντής του Μουσείου, Χάρτβιγκ Φίσερ, υποστήριξε πως συνεργάστηκαν πολλοί οργανισμοί για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Τα τελωνεία και η Scotland Yard (η μητροπολιτική αστυνομία) είναι μερικοί από αυτούς. Το έργο τους δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να γίνει με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια ο εντοπισμός και η αποκατάσταση των αντικειμένων που κλάπηκαν από αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, σημείωσε πως αν τους δοθεί άδεια από το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν, θα εκθέσουν μερικά κομμάτια στο μουσείο τους, μέχρι να σταλθούν εξ ολοκλήρου πίσω με τη βοήθεια της πρεσβείας τους.

Τα εκθέματα αυτά περιλαμβάνουν μοναδικά κομμάτια όπως: γλυπτά από την αρχαία περιοχή «Γκαντάρα», πήλινες δέλτοι 6ου και 4ου αιώνα και μια προτομή του Βούδα από γκρίζο σχιστόλιθο.

Τα γλυπτά της Γκαντάρα εξήχθησαν παράνομα και τελικά κατασχέθηκαν το 2002, οι πήλινες δέλτοι, που πάνω τους έχουν σχεδόν 154 κείμενα με σφηνοειδή γραφή, λεηλατήθηκαν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν το 2003. Τέλος, η προτομή κατασχέθηκε από ένα βρετανικό τελωνείο καθώς βρέθηκε σε ξύλινο κουτί που έμοιαζε ύποπτο.

Τώρα που ξεκίνησαν αυτό το κίνημα, λέτε να επιστρέψουν και τα δικά μας;