Βγαίνουν από τη φυλακή με τους νέους Κώδικες τα μέλη της 17Ν

Αιτήματα να αποφυλακιστούν με όρους μπορούν να υποβάλλουν τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

 Βγαίνουν από τη φυλακή με τους νέους Κώδικες τα μέλη της 17Ν

Με το νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από τον Ιουλίου, μπορούν να απολυθούν με όρους από τις φυλακές οι πολυισοβίτες της 17Ν, ανάμεσά τους ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ. Γιωτόπουλος και άλλοι τρεις καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο που είναι ακόμα μέσα, να υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλει το αίτημα αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα συμπληρώσει 17 χρόνια στη φυλακή από τότε που προφυλακίστηκε. Τα 17 χρόνια έκτισης της ποινής είναι η αναγκαία προϋπόθεση, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, για να βγει κάποιος πολυισοβίτης με όρους από τη φυλακή και να μείνει σπίτι του με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι, κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Να σημειωθεί πως οι ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση.

Όπως λένε δικαστές και εισαγγελείς, η νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές, πρέπει να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας