Ακατάσχετος λογαριασμός: Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες λογαριασμοί - Πως αυξάνεται το όριο

Τι προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, πότε παίρνει ΦΕΚ και τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Ακατάσχετος λογαριασμός: Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες λογαριασμοί - Πως αυξάνεται το όριο

Παίρνει ΦΕΚ -ίσως και εντός της ημέρας η υπουργική απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Αικατερίνης Παπανάτσιου για τον κλιμακωτό ακατάσχετο λογαριασμό.

Αυτό αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών και σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεμπλοκάρονται πάνω από το όριο των 1.250 ευρώ χιλιάδες μπλοκαρισμένοι από κατασχέσεις τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους προς την Εφορία.

Η σχετική υπουργική απόφαση για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής. Ακολουθεί η έκδοσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ και στη συνέχεια η εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου.

Το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται για όσους οφειλέτες ρυθμίζουν την οφειλή τους και παραμένουν συνεπείς σε αυτή την υποχρέωση. Θα έχουμε δηλαδή μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους σε ύφος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους.

Συγκεκριμένα, το όριο που σήμερα είναι στα 1205 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν. Αυτό θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Προϋπόθεση γι' αυτό θα είναι ο ενδιαφερόμενος αφού πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση. Σε αυτή θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.