TaxisNet: Η προθεσμία για φορολογικές δηλώσεις - Τα πρόστιμα για καθυστέρηση

Αναλυτικός οδηγός της ΑΑΔΕ, για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους

TaxisNet: Η προθεσμία για φορολογικές δηλώσεις - Τα πρόστιμα για καθυστέρηση

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο TaxisNet, μετά την παράταση που δόθηκε εκπνέει πλέον στις 29 Ιουλίου. Η παράταση είχε δοθεί με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.

Έως τότε λοιπόν θα πρέπει να κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις, διαφορετικά έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα όπως έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπάρχει πλέον αναλυτικός οδηγός της ΑΑΔΕ, για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης έχουν δημοσιοποιηθεί τα πρόστιμα και οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν στις περιπτώσεις της μη υποβολής, της καθυστερημένης υποβολής και των κρίσιμων λαθών στο έντυπο Ε1.

Πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ για τις φορολογικές δηλώσεις

Το ισχύον καθεστώς για τις φορολογικές δηλώσεις προβλέπει τα εξής πρόστιμα:

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή φορολογική δήλωση -από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρους- επιβαρύνεται με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.


Εάν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ’ αρχήν, με την επιβάρυνση των 100 ευρώ. Εάν, ωστόσο, έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Οι τόκοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με προσαύξηση ύψους 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική Αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση των διπλογραφικών βιβλίων το ίδιο πρόστιμο «εκτοξεύεται» στα 500 ευρώ.