Reuters: SOS για την Ακρόπολη και άλλα μνημεία λόγω κλιματικής αλλαγής

«Υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση από ότι στο παρελθόν», δήλωσε η Μαρία Βλαζάκη, γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού

Reuters: SOS για την Ακρόπολη και άλλα μνημεία λόγω κλιματικής αλλαγής

Κι όμως η Ακρόπολη εκπέμπει SOS. Για την ακρίβεια το Reuters εκπέμπει SOS για την Ακρόπολη και άλλα αρχαία μνημεία της Ελλάδας. Αιτία, η κλιματική αλλαγή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ορθώς ότι η Ακρόπολη είναι ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας. Ωστόσο, το Reuters δεν αρκείται στη συγκεκριμένη διαπίστω αλλά τονίζει ότι υπάρχουν σημάδια πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα μνημεία του ιερού βράχου.

«Στα τείχη της αρχαίας Αθήνας υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση από ότι στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της, όμως η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους, σημειώνει το δημοσίευμα. «Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες περιπτώσεις. Δίνουμε περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουμε τα τείχη αρχαίων πόλεων που δεν είχαν προβλήματα πριν», δήλωσε η κ. Βλαζάκη.

Την ανάγκη ενός συστήματος παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, υπογραμμίζει ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Ο κ. Ζερεφός σημείωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και οι ξαφνικές εναλλαγές από πλημμύρες σε περιόδους ξηρασίας αποσταθεροποιούν τα μνημεία. Θεωρεί επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της.