Να πως είναι η πλατεία Ομονοίας και η θέα στη ... Σαχάρα(pics)

Η πλατεία Ομονοίας δεν θα αποκαλυφθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων, καθώς οι εργασίες προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς

Να πως είναι η πλατεία Ομονοίας και η θέα στη ... Σαχάρα(pics)

Τα έργα εκτελούνται από τα συνεργεία του δήμου μέσω των προγραμμάτων αυτεπιστασίας ή από εργολάβους που εργάζονται σε άλλα σημεία της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ομόνοια είναι περιφραγμένη «για την εκτέλεση εργασιών» από τον Ιανουάριο, και έως σήμερα τα έργα έχουν ελάχιστα προχωρήσει. Μάλιστα από τον Μάρτιο και μετά, οπότε και η δημοτική αρχή μπήκε σε προεκλογικούς ρυθμούς, η πλατεία αφέθηκε στη μοίρα της με δύο τρεις εργάτες να εμφανίζονται λίγες ώρες την ημέρα. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις πέριξ της ιστορικής πλατείας, οι οποίες είχαν επενδύσει για την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων και ηλεκτροφωτισμού, διαμαρτύρονται για την «έρημο» που αντικρίζουν οι πελάτες τους σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης. Να σημειωθεί ότι το 2013 ο δήμος είχε μειώσει τα δημοτικά τέλη για τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία για να προσελκύσει τις επιχειρήσεις να δώσουν ζωή στην Ομόνοια.


Οι επιχειρήσεις πέριξ της πλατείας διαμαρτύρονται για την «έρημο» που αντικρίζουν οι πελάτες σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης.
Γύρω από το τείχος από λαμαρίνες που στήθηκε για τις εργασίες ανθεί η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία και άλλες έκνομες πράξεις. Ο κ. Χρήστος Δήμας, διευθυντής του ξενοδοχείου Athens Tiare στην πλατεία, τονίζει ότι ένας πελάτης έχει κλείσει δωμάτιο για να έχει θέα και βρίσκεται να «βλέπει» τη σαχάρα της Ομόνοιας.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε να παρέμβει στην Ομόνοια όταν η κατάσταση της πλατείας έφτασε στο απροχώρητο. Το δάπεδο ήταν κατεστραμμένο, σίδερα επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών είχαν ξεμυτίσει από τα τσιμέντα, ενώ υπήρχαν και σοβαρές ενστάσεις για τη στατικότητα των σκαλοπατιών - καθισμάτων που δεσπόζουν στην πλατεία από την εποχή της τελευταίας ανάπλασης της πλατείας το 2004.

«Η εικόνα της πλατείας δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε και γι’ αυτό αποφασίσαμε τις παρεμβάσεις», λέει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος. Η απόφαση ελήφθη στην αρχή του χρόνου, ωστόσο καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν καθοριστεί για τον Μάιο δεν υπήρχε χρόνος για την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα επέτρεπε μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Παρά λοιπόν τις εξαγγελίες για νέα πλατεία Ομονοίας, ο κ. Αποστολόπουλος εξηγεί ότι όλες οι παρεμβάσεις ακολουθούν το υφιστάμενο σχέδιο. «Τα σιντριβάνια προβλέπονταν αλλά δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ. Αποκαθιστούμε στοιχεία που είχαν χαλάσει ή ήταν κατεστραμμένα όπως τα πλακάκια στο δάπεδο».

Η πλατεία είχε εξαγγελθεί ότι θα ήταν έτοιμη τον Μάιο. «Ο στόχος ήταν πολύ φιλόδοξος», εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος, και προσθέτει ότι «ένα μεγάλο κομμάτι της πλατείας θα το παραδώσουμε τον Αύγουστο». Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η νέα δημοτική αρχή να αποφασίσει να αλλάξει και πάλι την όψη της πλατείας.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr